11 tekenen dat je kat pijn heeft


11 tekenen dat je kat pijn heeft

Het kan om verschillende redenen moeilijk te zeggen zijn of je kat pijn heeft. Als algemene regel zijn de meeste katten uitstekend in het verbergen van hun pijn. Gelukkig zijn er veel tekenen waar je op kunt letten die wijzen op mogelijke pijn bij je kat. In dit artikel staan 11 tekenen waaraan je kunt zien dat je kat pijn heeft. Weet waar je op moet letten, zodat je kunt voorkomen dat je kat in stilte lijdt.

Kort samengevat zijn dit de 11 tekenen dat je kat pijn heeft:

  1. Bijten / krabben
  2. Versnelde ademhaling
  3. Verhoogde hart- en polsslag
  4. Verminderde eetlust en waterinname
  5. Verandering in verzorging
  6. Minder actief en weinig energie
  7. Verstoppen / minder aanhankelijk
  8. Kattenbak veranderingen
  9. Andere manier van lopen
  10. Andere houding
  11. Meer spinnen

Lees verder om hier meer over te weten en wat je moet doen als je kat pijn heeft!

Tip: Deze roller om katten haar te verwijderen werkt goed en haalt eenvoudig alle katten haren van je kleding, ik gebruik hem zelf ook!

Katteneigenaren missen vaak de subtiele tekenen van pijn bij hun katten of merken het niet totdat hun katten duidelijkere tekenen vertonen.

Hoewel niemand graag aan hun huisdieren denkt die met pijn leven, is het belangrijk om veelzeggende tekenen van pijn bij katten op te merken, zodat je de nodige stappen kunt nemen om comfort te bieden en te voorkomen dat medische problemen verergeren.

Het kan moeilijk zijn om te zien of je kat in pijn is

Katten zijn experts in het vermommen van pijn. Het is een overlevingsinstinct. Dit komt omdat katten zowel prooidieren als roofdieren zijn, en in het wild geen pijn tonen kan hen beschermen tegen roofdieren of andere katten die een bedreiging kunnen vormen. Tekenen van pijn maakt hen kwetsbaarder voor aanvallen.

Het kan ook moeilijk zijn voor je dierenarts om tekenen van pijn op te merken omdat katten hun pijn verbergen vanwege angst en stress, wat gebruikelijk is tijdens veterinaire bezoeken . Je kat kan ook in vecht- of vluchtmodus gaan, wat een afname van pijnperceptie kan veroorzaken.

Zorg dat je het “normale” gedrag van je kat kent

Wanneer katten met pijn te maken hebben, vergelijkbaar met mensen, kan dit hun gedrag beïnvloeden. In feite vertonen katten vaak gedragsveranderingen voorafgaand aan fysieke symptomen.

Het is belangrijk dat je het normale temperament en gedrag van je kat kent. Dit omvat:

  • Eetlust / waterinname
  • Energieniveau
  • Slaappatronen
  • Manier van lopen
  • De normale houding van je kat
  • Andere fysieke en gedragspatronen 

De geringste verandering kan een teken zijn dat je kat ziek is of pijn heeft. Omdat je kat je niet kan vertellen dat hij pijn heeft, vertrouwt je dierenarts op je om te bepalen of er abnormale gedragspatronen zijn die pijn gerelateerd kunnen zijn. Als je kat zich gewoon niet als zichzelf gedraagt, kan dit een teken zijn dat hij pijn ervaart.

11 tekenen dat je kat pijn heeft

Let op: bij het onderzoeken van je kat op mogelijke pijn, is er een kans dat diegene gebeten of bekrast raakt. Vergeet niet om voorzichtig te zijn. Hieronder staan de 11 tekenen dat je kat pijn heeft:

1. Bijten en krabben 

Katten met pijn hebben meer kans om te bijten en krabben. En ze zijn niet discriminerend, dus zelfs bekende mensen krijgen tanden of nagels – of beide! Dit is met name het geval wanneer een persoon het pijnlijke gebied aanraakt, of als de kat verwacht dat je het pijnlijke gebied gaat aanraken.

2. Versnelde ademhaling

Er is de mogelijkheid van een sneller en oppervlakkiger ademhalingspatroon dan normaal. Ze kunnen ook hijgen. Je kunt zelfs een verandering in de beweging van de maag- en borstspieren opmerken, omdat beide betrokken zijn bij ademhaling.

3. Verhoogde hart- en polsslag

Katten met ongemak hebben vaak een verhoogde hart- en polsslag. De snelheid neemt vaak merkbaar toe wanneer het pijnlijke gebied wordt aangeraakt. Volg een cursus voor eerste hulp bij huisdieren, of vraag je dierenarts of een van de verpleegkundigen van de kliniek om je te laten zien hoe je het hart en / of de hartslag van je kat kunt controleren en meten.

4. Verminderde eetlust en waterinname

Katten die pijn ervaren, kunnen hun interesse in eten en drinken verliezen. Als je veranderingen in de eet- en drinkgewoonten van je kat opmerkt, waarschuw dan je dierenarts. Dit kan een teken zijn van pijn en verschillende andere ernstige medische problemen.

Wanneer ze eten en drinken en hun tanden of een ander deel van hun mond de oorzaak van hun pijn is, kunnen ze voedsel en / of water uit hun mond laten vallen.

5. Verandering in verzorging

Je merkt misschien dat je kat zichzelf niet verzorgt of dat hij zichzelf verzorgt, maar alleen op zijn gezicht en de voorkant van zijn lichaam focust. Katten zijn nauwgezette reinigers, dus let op of de verzorgingsgewoonten van je kat zijn veranderd of dat zijn vacht onverzorgd is.

Tip: Deze kattenborstel is ideaal om je kat mee te verzorgen!

Echter als je kat een wond heeft kan hij het gebied overdreven gaan verzorgen. 

6. Minder actief en weinig energie

De meeste katten met pijn zullen over het algemeen minder actief zijn. Ze zullen misschien minder energie en uithoudingsvermogen hebben. Dit betekent dat ze ook minder plezierige activiteiten uitvoeren, zoals spelen met speelgoed of op die rode stip jagen.

Je kat kan terughoudend zijn om te springen, trappen op en af ​​te lopen, moeite hebben met opstaan, rusteloosheid vertonen en moeite hebben met het vinden van een comfortabele plek om te rusten. Je kunt ook veranderingen in slaappatronen opmerken – de kat kan meer of minder slapen en in ongebruikelijke posities en plaatsen slapen.

7. Verstoppen / minder aanhankelijk

Je kat kan meer teruggetrokken zijn en zich zelfs gaan verbergen. Onze katten zijn aan ons gebonden en willen graag betrokken zijn en aanwezig zijn waar we zijn. Wanneer je kat je plotseling niet aan de deur begroet, niet bij je slaapt en ander aannemelijk gedrag dat normaal is, kan dit een teken zijn dat er iets mis is.

8. Kattenbak veranderingen

Katten zullen de kattenbakken meestal ontwijken vanwege de pijn die gepaard gaat met het in en uit de kattenbak gaan, evenals moeite met hurken. Het vasthouden van de gehurkte positie kan heel moeilijk zijn voor een kat met pijnlijke heupen of knieën. Ook kunnen katten die rugpijn hebben moeite hebben om in positie te komen om te poepen.

Vanwege deze moeite om naar het toilet te gaan, raken ze soms verstopt. De pijn kan echter ook direct leiden tot constipatie, omdat de flexibiliteit van hun darmen wordt verminderd. Als katten moeite hebben om in hun kattenbak te komen, kunnen ze buiten hun kattenbak gaan plassen en / of poepen.

9. Andere manier van lopen 

katten met pijn bewegen vaak minder rond. Maar afhankelijk van wat pijn doet, kunnen ze nog steeds rond dezelfde hoeveelheid bewegen, gewoon anders. Ze kunnen mank lopen, of langzamer de trap op of af gaan, of minder enthousiast (of bekwaam) zijn om te springen zoals vroeger. Als je veranderingen in de beweeglijkheid van je kat hebt opgemerkt , en je denkt dat je kat aan artritis lijdt (VEEL katten zijn!)

Tip: Dit dekentje is ideaal voor je kat om op te slapen. Ik heb hem zelf ook en mijn kat ligt er dagelijks op!

10. Andere houding

Een kat met veel pijn zal verschijnen alsof hij zich in een bal probeert op te krullen of in een bewaakte, gehurkte positie zit met zijn rug gebogen hoger dan normaal, zijn hoofd omlaag en zijn voorpoten er vaak onder gevouwen. Je merkt misschien dat als de kat eenmaal ligt, de kat zijn benen onder zichzelf houdt in plaats van zich op zijn zijkant uit te strekken. 

11. Meer spinnen

Alleen omdat je kat spint, wil nog niet zeggen dat ze geen pijn hebben. Als je kat spint terwijl hij één van de bovenstaande symptomen vertoont, kan het spinnen pijn gerelateerd zijn. Het spinnen kan zelfs toenemen bij een kat die pijn ervaart.

Wat te doen als je vermoedt dat je kat pijn heeft

Geef katten geen pijnstillers die zijn gemaakt voor mensen of honden. Katten verwerken medicijnen heel anders dan andere soorten. Raadpleeg altijd je dierenarts voor een geschikt pijntherapieplan. 

Overweeg thuis om zijn bed, voerbakjes, waterbakjes en kattenbak te verplaatsen, zodat deze gemakkelijker te bereiken zijn. Zorg ervoor dat de kattenbak eenvoudig genoeg is om er in en uit te klimmen. Als je bijvoorbeeld een model met een deksel of diepe zijkanten hebt, moet je het wellicht vervangen door een open, ondiepere kattenbak. Veel huisdieren en/of kinderen thuis? Voorkom dat andere huisdieren of kinderen proberen met hem te spelen of ruw te spelen. Misschien ontsnapt je kat er zelf aan, maar je wilt niet dat hij het vertrouwen in mensen verliest terwijl hij herstelt.

Natuurlijk is het beste medicijn preventief. Jaarlijkse dierenartscontroles en een goed uitgebalanceerd voer helpen je om te voorkomen dat je kat een pijnlijke aandoening ontwikkelt.

Als katteneigenaar wil je ongetwijfeld dat je kat gezond is voor zijn hele leven. Leren herkennen wanneer hij pijn heeft, zal de kwaliteit van het leven van je harige metgezel aanzienlijk verbeteren.

Recent Posts