5 redenen waarom een kat graag bij je slaapt


Kat kitten slapen

Er is niets dat een kat leuker vindt dan een goed ouderwets dutje (behalve misschien kattenkruid). Katten slapen tussen de 16 – 20 uur per dag. De kans is groot hij een deel van die tijd bij jou wil slapen. Katten houden ervan om op en met hun eigenaren te slapen. Maar waarom slaapt je kat graag bij je?

Katten slapen voornamelijk bij je om de volgende redenen:

  • Warmte
  • Comfort
  • Veiligheid
  • Liefde
  • Je geur

Bovenstaande punten zijn de voornaamste redenen waarom je kat bij je slaapt. Lees hieronder meer over waarom je katachtige vriend zo graag bij je ligt, en wat hier de voor- en nadelen van zijn.

Waarom slaapt mijn kat graag bij mij?

1. Warmte

Katten slapen het liefst op warme plaatsen. Ze worden aangetrokken door externe warmtebronnen zodat hun eigen lichaam niet zo hard hoeft te werken om warm te blijven. Overdag zie je je kat languit liggen in een prachtige zonnestraal. ‘S nachts is het nergens warmer dan bij zijn baasje.

Tip: Dit zelfwarmende deken heb ik zelf ook en bevalt erg goed!

2. Comfort

Iedereen, katten inbegrepen, wil comfortabel zijn als ze slapen. Mensen slapen met grote, gezellige dekens op zachte, warme bedden en katten willen dat ook!

3. Veiligheid

Katten lijken constant op scherp te staan. Hun natuurlijke instincten zorgen ervoor dat ze constant alert zijn. Ze moeten klaar zijn om voor potentiële roofdieren weg te rennen, te verbergen of te bespringen. Bedtijd biedt hen echter de kans om eindelijk hun lichaam en geest te ontspannen. Als een kat zijn vertrouwde en geliefde eigenaar naast zich heeft, weet hij dat hij tegen gevaar is beschermd en eindelijk kan relaxen!

4. Liefde

Ondanks de ‘crumpy cats’ die je op het internet ziet, houden katten van hun baasjes en tonen ze graag genegenheid. Je kat houdt van je en wil quality time met je doorbrengen. Je kat slaapt graag bij je en kan ontspannen op het ritme van je hartslag en je adem.

5. Je geur

Het is een andere bron van troost. Wanneer ze je horen en je in de buurt ruiken, kunnen ze ontspannen in een veilige slaap. Ze willen ook spinnen en hun kleine pootjes in je kneden. Dit is hun manier om genegenheid te tonen en hun claim uit te oefenen. Als je kat naast je slaapt, ben je ongetwijfeld een van zijn favoriete mensen. 

Kat kitten slapen op bed

De voordelen van een kat die bij je slaapt

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat bijna twee derde van de katteneigenaren met hun katten slapen. Het voordeel van slapen met je kat is misschien duidelijk. 

Nachtrust

Deze dieren zijn klein, warm, knuffelig en hebben een eigen soundtrack! Net zoals je hartslag hen in slaap sust, kan hun spinnen je helpen aan een vredige nachtrust. 

Tip: Deze roller om katten haar te verwijderen werkt goed en haalt eenvoudig alle katten haren van je kleding, ik gebruik hem zelf ook!

Stressverlichter

Katten zorgen voor gezelschap en liefde die moeilijk te missen is. Hun aanwezigheid is kalmerend en een grote stressverlichter.

Voor een kat is het volkomen natuurlijk om met dierbaren te slapen. Tijdens de eerste paar weken van hun leven blijven kittens nauw met elkaar verbonden voor warmte, veiligheid en comfort. Voor velen is het een gewoonte die ze tot volwassenheid behouden. Ze willen naast hun eigenaars oprollen voor hetzelfde gezelschap en comfort dat ze hadden toen ze jong waren. 

De nadelen van een kat die bij je slaapt

Er zijn echter enkele nadelen aan het delen van je bed met je kat. 

Bacteriën

Katten kunnen bacteriën op hun poten opslaan en volgen vanuit de kattenbak; bacteriën die niets te zoeken hebben op je bed! Van huisdieren is bekend dat ze parasieten en ziekten zoals meningitis overdragen op de mensen met wie ze slapen. Hoewel deze gebeurtenissen zeldzaam zijn, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je kat gezond is en schone poten heeft voordat hij zich een weg baant onder je dekens.

Onregelmatig slapen

Omdat katten schemerig zijn , wat betekent dat ze actief zijn rond zonsopgang en schemering, kan het delen van je bed met je kat tot rusteloze nachten leiden. Als je kat om 3 uur ’s nachts wil opstaan ​​en rond het huis wil lopen, moet je ervoor zorgen dat je de deur van zijn slaapkamer open laat, anders huilt hij naast de deur totdat hij is vrijgelaten. Hij kan deze tijd ook nemen om op je lichaam te lopen of zich constant aan te passen totdat hij die perfecte plek weer vindt. Om dergelijke rusteloosheid te voorkomen, probeer te spelen met en voer je kat vlak voor het slapengaan. Dit zou hem goed en klaar voor een volledige nachtrust moeten krijgen.

Kat die slaapt snachts op bed bij mij

Uitzonderingen

Bepaalde omstandigheden vereisen een volledige verbanning van katten uit menselijke bedden. Bijvoorbeeld, katten moeten nooit slapen met kinderen onder de leeftijd van vijf en al helemaal niet met een baby. Als je astma of allergieën hebt, moet je kat helemaal uit de slaapkamer worden gehouden, idealiter vanaf de eerste dag. Op deze manier zal hij je slaapkamer nooit als onderdeel van zijn territorium beschouwen en zou hij geen problemen moeten hebben om buiten te blijven.

Conclusie

Als je kat gezond is en een goede nachtelijke slaper, trek dan de dekens terug en laat het katje erin! Slapen met je kat zal jullie allebei een beetje meer liefde, comfort en vrede brengen.

Recent Posts