9 redenen waarom je kat niet eet


Kat eet niet

Katten kunnen kieskeurig zijn en het is niet ongebruikelijk dat ze plotseling besluiten dat ze geen voedsel of snoepje meer willen eten. Maar soms stopt een kat om meer ernstige redenen met eten en moet je je bewust zijn van de mogelijke oorzaken. Er kunnen dingen zijn die je thuis kan doen om te helpen, maar soms is een bezoek aan de dierenarts noodzakelijk om erachter te komen waarom je kat niet eet.

In het kort zijn dit de 9 redenen waarom je kat niet eet:

 1. Pijn
 2. Stress
 3. Luchtwegaandoening
 4. Spijsverteringsziekte
 5. Vreemde voorwerpen(obstructie)
 6. Tandziekte
 7. Voedselsmaak
 8. Vorm of textuur van voedsel
 9. Bedorven voedsel

Hieronder wordt meer toegelicht over de redenen waarom je kat niet eet. Tevens kun je lezen wat je kan doen om je kat weer te laten eten!

Waarom is het een probleem als je kat niet eet?

Als een kat zich niet goed voelt, iets heeft gegeten dat in zijn maag of darmen zit, of gewoon niet houdt van het voedsel dat je aanbiedt, dan kan het zijn dat hij stopt met eten. 

Meerdere ziekten en problemen die pijn of ongemak veroorzaken, kunnen worden toegeschreven aan een gebrek aan eetlust bij je kat, maar je kat die niet wil eten is slechts een secundair symptoom van die problemen en niet het belangrijkste probleem. Ongeacht de reden is het echter een grote zorg als je kat stopt met eten.

Katten, vooral zwaarlijvige, kunnen gemakkelijk iets genaamd Steatosis hepatis ontwikkelen als ze een paar dagen stoppen met eten. Deze ziekte, vaak aangeduid als leververvetting, kan fataal zijn als het niet wordt behandeld. Dit is de belangrijkste reden om er snel achter te komen waarom je kat niet eet en ervoor te zorgen dat je kat weer gaat eten. 

Bij vette leverziekte wordt de lever overweldigd in een poging vet om te zetten in energie en wordt vervolgens negatief beïnvloed door het vet dat vervolgens wordt opgeslagen rond de lever van je kat. De lever is een zeer belangrijk orgaan en als het niet effectief werkt, zal je kat niet overleven zonder onmiddellijke behandeling door je dierenarts.

Gezondheidsproblemen die ervoor zorgen dat een kat stopt met eten

1. Pijn

Wanneer katten pijn hebben kunnen ze last hebben van gebrek aan eetlust. Katten zijn ware kunstenaars in het verbergen van pijn. In plaats van het duidelijk te laten zien, verstoppen ze zich of bewegen ze zo min mogelijk.

Als je kat een operatie heeft ondergaan of een ernstige ziekte heeft, heeft hij misschien geen zin om te eten wanneer je hem mee naar huis neemt. 

Let daarom op de subtiele signalen dat je kat pijn heeft, zoals: liggen met een bol getrokken rug, derde ooglid (een vliesje in de binnen ooghoek van de kat) duidelijk zichtbaar en plotselinge veranderingen in het gedrag van je kat. Een veel voorkomende oorzaak van pijn bij katten is ontstoken tandvlees en kies/tandpijn. Daarnaast hebben veel oudere katten last van artrose.

2. Stress

Katten kunnen stoppen met eten als ze gestrest zijn. Enkele oorzaken van stress bij je katachtige vriend kunnen de volgende zijn:

 • Een verbouwing
 • De geboorte van een baby
 • Een kat of hond erbij in huis
 • Het overlijden van een kat met wie je kat goed bevriend was.

3. Luchtwegaandoening

Ademhalingsproblemen kunnen het reukvermogen of het vermogen om te ademen van je kat beïnvloeden. Dit kan ertoe leiden dat hij stopt met eten. Ziekten aan de bovenste luchtwegen kunnen de neus en ogen van je kat verstoppen met afscheiding. Dit kan resulteren in een tijdelijk verlies of beperking van gezichtsvermogen en geur. 

Ziekten van de lagere luchtwegen kunnen de longen van je kat beïnvloeden, waardoor deze moeite heeft met ademhalen. Deze ademhalingsproblemen kunnen mogelijk worden verholpen met enkele eenvoudige antibiotica of kunnen net zo ingewikkeld zijn als kanker. 

Maar ongeacht de ernst van het ademhalingsprobleem, als de ziekte ervoor zorgt dat je kat zijn voedsel niet kan ruiken of minder voelt dan normaal, kan hij besluiten dat hij niet wil eten.

4. Spijsverteringsziekte

Problemen met de maag, darmen, pancreas of andere delen van het spijsverteringsstelsel van je kat kunnen ervoor zorgen dat hij stopt met eten. Je kat kan ook braken, diarree of buikpijn hebben naast spijsverteringsproblemen. Meestal is een verminderde eetlust een van de eerste tekenen van een probleem met het spijsverteringsstelsel. 

Tumoren, een onevenwicht tussen darmbacteriën, parasieten, prikkelbare darmaandoeningen en andere problemen kunnen variëren van eenvoudig tot ernstig bij een kat.

5. Vreemde voorwerpen(obstructie)

Sommige katten eten graag dingen die ze niet zouden moeten eten of ontwikkelen haarballen. Deze voorwerpen kunnen vast komen te zitten in de maag of darmen van de kat. Een voorwerp die niet in een kat hoort te zitten en vastzit wordt ook wel een obstructie genoemd. 

Kat eet niet

Een obstructie laat geen voedsel door het spijsverteringskanaal passeren en daarom kan een kat braken en hoogstwaarschijnlijk een reden waarom hij niet meer eet. Vreemde voorwerpen die niet vast komen te zitten, kunnen eenvoudig overgeven en diarree veroorzaken en daarom ook een gebrek aan eetlust.

6. Tandziekte

Zieke of pijnlijke tanden en tandvlees kunnen ervoor zorgen dat een kat niet wil eten. Katten kunnen tanden breken, laesies(beschadiging van het weefsel) op hun tanden en tandvleesontsteking ontwikkelen, tandabcessen krijgen en andere tandheelkundige problemen die mondpijn veroorzaken. Dit kan tevens een oorzaak zijn van een kat die zijn tong uitsteekt.

Net als mensen, wil een kat misschien niet eten als zijn mond pijn doet. Echter tandproblemen zijn moeilijk te constateren bij een kat die niet verdoofd of verdoofd is.

Voedselproblemen die ervoor zorgen dat een kat stopt met eten

7. Voedselsmaak

Katten kunnen bijzonder zijn. Sommigen eten maanden of jaren één smaak voedsel en besluiten dan plotseling dat ze die smaak niet meer willen eten. Dit is meestal puur voorkeur, maar soms veranderen voedselproducenten van smaak zonder dit duidelijke aan te geven op de verpakking.

8. Vorm of textuur van voedsel

Katten kunnen ook gevoelig zijn voor bepaalde vormen en texturen als het gaat om voedsel. Sommige katten houden van driehoekige vormen, anderen houden van ronde vormen en anderen eten alleen hard of ingeblikt voedsel.

9. Bedorven voedsel

Als je probeert je kat voedsel te laten eten dat verlopen of bedorven is, wil hij het misschien niet eten. Controleer de houdbaarheidsdatum op het voedsel of geef het op zijn minst een snuifje om te zien of het ranzig ruikt.

Kat eet niet

Je kat laten eten

Afhankelijk van de reden waarom je kat gestopt is met eten, kun je misschien iets doen om hem weer aan het eten te krijgen.

 • Als een bovenste luchtwegaandoening ervoor heeft gezorgd dat je kat overbelast is en niet in staat is om zijn voedsel te ruiken, kun je misschien helpen zijn neusholtes te openen door hem in een stomende badkamer te plaatsen of zoute druppels in zijn neusgaten te plaatsen. Dit helpt de neusafscheiding te breken en helpt de kat hopelijk om zijn voedsel te ruiken en gemakkelijker te ademen.
 • Probeer je kat een andere smaak, textuur of vorm van voedsel te geven. Het voedselpakket moet ten minste een deel van deze informatie bevatten.
 • Controleer of de smaak van het voedsel dat je kat altijd heeft gegeten recent is veranderd. Zo ja, probeer dan een ander voedsel te vinden met dezelfde smaak die het vroeger had. Als je niet zeker bent van de smaak, probeer dan het kattenvoer bedrijf te bellen.
 • Laat je kat door een dierenarts controleren als hij niet meer eet. Dit is de snelste manier om erachter te komen of er een medische reden is – zoals een obstructie van een vreemd object of tandziekte. Tevens is het de beste manier om grotere problemen zoals leververvetting te voorkomen.
 • Bied wat katvoer, ingeblikte tonijn of kip, of eetlustbevorderend voedsel aan je kat.
 • Geef je kat vitamine B12. Er zijn vrij verkrijgbare orale vormen voor katten, evenals injecties die je dierenarts kan toedienen. B12 staat erom bekend dat het de eetlust van katten verhoogt en is vaak uitgeput bij katten met spijsverteringsproblemen. Omdat het een in water oplosbare vitamine is, kan het geen kwaad om je kat dit soort supplement te geven.

Recent Posts