Hoe communiceren katten met hun neus?


kat neus

Katten zijn meesters in communicatie. Ze hebben veel onderscheidende ‘miauwen’ voor alles, van wanneer ze willen eten of geaaid willen worden , tot wanneer ze willen spelen. Maar hun communicatie reikt veel verder dan de miauw. Katten gebruiken ook lichaamstaal om hun wensen, behoeften en verlangens kenbaar te maken. Een methode waarbij katten communiceren is via neuscontact. Naast het snuiven van voedsel of gevaar, is een van de belangrijkste taken het helpen van katten om zich op hun gemak te voelen bij mensen. Maar hoe communiceren katten nou met hun neus?

Hoe communiceren kittens met hun neus?

Bij de geboorte is aanraking het meest ontwikkelde zintuig en helpt kittens bij hun omgeving. Het reukvermogen, hoewel niet volledig ontwikkeld tot na de derde week, is voldoende ontwikkeld bij de geboorte om te helpen bij oriëntatie en verpleging. De neus heeft volledig ontwikkelde aanrakingsreceptoren die, in combinatie met het reukvermogen, ervoor zorgen dat kittens geurcommunicatie gebruiken om hun moeder te vinden. Dit doen ze voor melk, warmte en bescherming. Deze neus-aanrakende communicatie ontwikkeld in kitten fase is de basis voor katachtige communicatie.

Waarom drukken katten hun neuzen tegen elkaar?

Wanneer mensen elkaar ontmoeten, knikken we meestal, geven we elkaar een hand of knuffelen we elkaar. Katten ontmoeten elkaar en begroeten elkaar met een neus-tot-neus snuifproef om nieuwsgierig te vragen “Hoe gaat het?” “Waar ben je geweest?” En bepalen of ze van dezelfde “stam” zijn. Dit is een vriendelijke, niet-bedreigende groet voor katten die voor het eerst samenkomen of kattenvrienden die binnenlopen na een siësta in verschillende kamers van het huis.

Tip: Dit dekentje is ideaal voor je kat om op te slapen. Ik heb hem zelf ook en hij bevalt erg goed!

Waarom drukt je kat zijn neus tegen die van jou?

Als katteneigenaar heb je waarschijnlijk wel eens meegemaakt dat je kat zijn neus tegen die van jouw drukt. Dit zijn neus kusjes! Neus kusjes zijn een prachtig teken van genegenheid. Natuurlijk, er is eerst wat snuffelen voor identificatiedoeleinden, maar dit betekent dat je kat je leuk vindt. Als je kat je echt leuk vindt, kan hij de neus kus onderbreken met een zachte liefdesbeet. Lees hier andere redenen waarom je kat je kan bijten!

Waarom je je vinger kan gebruiken om een kat te groeten

Katten kunnen op hun hoede zijn voor menselijke interactie totdat ze zich veilig voelen. Wanneer je een kat voor het eerst ontmoet, ga dan rustig zitten en steek een vinger uit op het neusniveau van de kat. Je vinger werkt als vervanger van je neus en geeft de kat de gelegenheid om je geur te onderzoeken. Als de kat zich op zijn gemak voelt, kan hij zijn wang tegen je vinger of hand wrijven of een ander verzoek om verdere aandacht. Omgekeerd kan de kat zich terugtrekken als hij zich onzeker voelt over de interactie.

Recent Posts