Hoelang kun je een kat alleen laten?


kat alleen

Het is algemeen bekend dat katten onafhankelijke dieren zijn met een eigen geest. Echter hoewel het misschien niet altijd zo lijkt, lijden ze als ze te lang alleen worden gelaten. Maar hoelang kun je een kat alleen laten?

Het is prima om je kat maximaal 24 uur achter elkaar alleen te laten. Zolang hij een schone kattenbak heeft, schoon water en een volledige maaltijd moet hij in orde zijn. Zodra het langer dan 24 uur is zullen er voorzorgsmaatregelen getroffen moeten worden om aan de basisbehoeften van je kat te voldoen. Lees hieronder wat deze zijn!

Er zijn veel dingen die je kunt doen om je afwezigheid van je kat te vergemakkelijken. Als katteneigenaar vraag je je misschien af ​​hoe lang je een kat alleen kunt laten. Je kunt je zelfs afvragen of het goed zou zijn om je kat buiten te laten in je afwezigheid. Je kunt niet altijd zeker weten wat je kunt verwachten als je na een dag werken thuiskomt:

  • Sommige katteneigenaren worden verwelkomd door een spinnende, aanhankelijke kat die je laat zien hoe blij het is dat je terug bent.
  • Anderen zullen een kat op de bank zien liggen, nauwelijks merkend dat je helemaal weg was.

Katten hebben vaak heel verschillende manieren om hun genegenheid te tonen. Dat maakt het moeilijk om te zeggen of ze je zelfs missen. Maar wees gerust: dat doen ze.

Goed om te weten: wanneer ze te lang of te vaak alleen worden gelaten, kunnen ze verlatingsangst ontwikkelen.

Hoe lang is te lang voor je kat om alleen te zijn?

Elke kat is anders als het gaat om het missen van hun menselijke metgezellen. Om erachter te komen hoe lang je kat zonder jou kan blijven, probeer je elke keer wat langer weg te blijven en let je goed op de reactie van je kat.

Als zijn gedrag de komende dagen verandert of als je kat duidelijke tekenen van protest vertoont, heb je haar maximale tolerantie gevonden. Probeer de tijd die je kat alleen moet doorbrengen korter dan dat te houden.

Opmerkelijk: deskundigen zeggen over het algemeen dat een kat nooit langer dan 24 uur alleen mag blijven.

Overzicht van hoe lang je je kat alleen kan laten

Hieronder staat een ruwe schatting van hoe lang je je kat alleen kunt laten op basis van leeftijd:

LeeftijdTijd alleen
Onder de 4 maanden2-4 uur
4-5 maanden5 uur
6 maanden8 uur
12 maanden (volwassen kat)24 uur

Tip: Deze roller om katten haar te verwijderen werkt goed en haalt eenvoudig alle katten haren van je kleding, ik gebruik hem zelf ook!

Wat doen als je kat lang alleen thuis is?

Als je je kat alleen thuis wilt laten, en dit is voor minder dan 24 uur dan is dat geen probleem. Duurt het echter langer dan 24 uur dan heb je verschillende opties:

1. Vrienden/familie

Vraag vrienden/familie om dagelijks langs te komen en minstens 15 minuten te blijven om de kattenbak schoon te maken, te spelen, te knuffelen of er gewoon te zijn.

2. Oppas

Zoek een oppas die betaald wordt om een ​​afgesproken hoeveelheid tijd met je kat door te brengen. Op die manier kan je kat in zijn comfortabele huis blijven.

3. Opvang

Breng je kat naar een opvang waar hij kan blijven tot je terug bent. Maar let op: katten zijn erg territoriaal. Deze optie zou alleen je laatste redmiddel moeten zijn.

6 belangrijke basisbehoeften voor je kat

Ongeacht hoe lang hij alleen is, elke kat heeft een aantal basisbehoeften. Als een liefhebbend baasje wil je voor die behoeften zorgen, zelfs als je niet thuis bent.

1. Eten

Over het algemeen heeft je kat net zoveel voer nodig als je weg bent als hij thuis nodig heeft. Het kan droog of ingeblikt voedsel zijn, afhankelijk van wat je kat gewend is. Als je kattenvoer klaar legt voor je kat houdt dit dan koel om het risico op bederf te voorkomen. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door een koelelement onder de voerschaal te leggen. Anders kan het zijn dat je kat niet eet!

2. Water

Er moet voldoende schoon water zijn gedurende de hele tijd dat je weg bent. Idealiter plaatst je een paar waterbakken op verschillende plaatsen in je huis voor je kat.

Tip: Dit is een uitstekende waterbak!

Kat drinken

3. Veiligheid

Katten kunnen zichzelf in de problemen brengen. Gebruik deze tips om gevaarlijke situaties te voorkomen:

  • Laat iemand bij je in de buurt inchecken om ervoor te zorgen dat je kat niet vastzit, ergens opgesloten zit of gewond raakt.
  • Laat de contactgegevens van je dierenarts ergens zichtbaar, in geval van nood.
  • Soms kan het voorkomen dat je kat alleen naar buiten gaat terwijl je weg bent, en zelfs verdwaalt. Een GPS Tracker- apparaat kan je hier helpen, om altijd te weten waar je kat is.

4. Entertainment

Het lijkt misschien alsof je kat de hele dag slaapt. Toch wordt hij wakker. Wanneer dit gebeurt, zorg er dan voor dat er genoeg opwindend speelgoed in de buurt is om te voorkomen dat je geliefde kat aan je meubels krabt. Probeer bijvoorbeeld eens een maaltijd met brokjes in een puzzel-feeder net voordat je weg moet.

Je kat zal terugkeren om te zien of er meer is en zal de halve dag bezig zijn met spelen. Slaapt je kat echt de hele dag op dezelfde plek of staat ze op en danst ze op de tafel zodra je de deur uit bent?

5. Gezelschap

Als je kat eraan gewend is om mensen in de buurt te hebben, heeft hij af en toe gezelschap nodig. In het ideale geval dat van mensen die hij al kent en leuk vindt.

Maar als je voor langere tijd weg moet zijn, is zelfs tijd doorbrengen met vreemden beter dan eenzaamheid. Sommige katten houden er ook van om de tv of de radio aan te hebben wanneer hun baasjes weg zijn, zodat ze niet de hele dag in stilte hoeven te zitten.

6. Routine

Goed om te weten: de meeste katten houden niet van teveel verandering.

Daarom kunnen ze beter omgaan met lange tijd van je afwezigheid, als de rest van hun dagelijkse routine zo min mogelijk verandert. Dat omvat voeding en speeltijd, maar ook het regelmatig schoonmaken van de kattenbak.

Ten slotte, als je onlangs met je kat bent verhuisd , probeer dan in het begin meer tijd met hem door te brengen, omdat dit wel als een belangrijke verandering in zijn universum geldt. Geef hem wat meer tijd om te wennen aan het nieuwe huis.

Hoeveel eten is genoeg voor mijn kat?

Als je minder dan 24 uur weg bent, wil je er nog steeds voor zorgen dat je kat net zoveel eten en drinken heeft als het zou zijn als je thuis was . Meestal komen eigenaren van gezelschapsdieren er heel snel achter of hun nieuwe vriend gretig al hun voedsel in 1 keer opeet of dat ze wat kunnen sparen voor de volgende keer dat ze honger krijgen. Als je het nog niet weet, kunt je het volgende proberen:

  1. Maak zijn volgende maaltijd twee keer zoveel als gewoonlijk. Als de kat stopt met eten wanneer hij vol is – gefeliciteerd! Je kunt gewoon al het voedsel dat je kat nodig heeft tijdens je afwezigheid in zijn bakje doen. Als je kat blijft eten en eten, is het waarschijnlijk beter om een ​​alternatief te overwegen.
  2. Overweeg om een ​​voerautomaat te kopen. Geautomatiseerde voerautomaten kunnen worden gekocht bij je plaatselijke dierenwinkel en zijn er in veel verschillende merken. Kies er een die geschikt is voor de behoeften van je kat en probeer het uit terwijl je thuis bent, om er zeker van te zijn dat het correct werkt en je kat geen honger hoeft te lijden.

Recent Posts