Hoeveel kattenvoer moet ik mijn kat geven?


hoeveel kattenvoer voor kat

Hoeveel kattenvoer moet je je kat nou geven? Voor velen is dit lastig te bepalen. Helemaal als het een kitten betreft. Je wilt al snel te veel geven, echter is de juiste hoeveelheid voeding belangrijk om je kat gezond te houden.

Hieronder kun je berekenen wat de juiste hoeveelheid voeding voor je kat is:

Met behulp van bovenstaande calculator kun je een indicatie krijgen hoeveel calorieën je kat nodig heeft. Helaas is er geen eenvoudig antwoord op hoeveel kattenvoer uw kat precies nodig heeft. Dit komt omdat dit afhangt van verschillende factoren, waaronder grootte, leeftijd, metabolisme, de hoeveelheid die hij beweegt en zelfs de omgevingstemperatuur. 

Groeiende kittens kunnen tot 400 calorieën per dag nodig hebben. Volwassen katten hebben afhankelijk van hun grootte, bouw en activiteitsniveaus alles nodig van 200-300 calorieën per dag. In het geval de kat te zwaar is en een beperkt dieet heeft, krijgt hij waarschijnlijk tussen de 180-200 calorieën per dag gevoerd.

Bovendien kan hetzelfde volume van verschillende voedingsmiddelen variërende calorische en nutritionele inhoud hebben. Wat betekent dat een one-size-fits-all aanpak niet zal werken. Gelukkig betekent dit niet dat eigenaren geen middelen hebben om erachter te komen hoeveel ze hun katten moeten voeren.

hoeveel kattenvoer kat kitten

Hoeveel gram kattenvoer moet ik mijn kat geven?

Hieronder zal ik uitleggen welke stappen je kan ondernemen om te bepalen hoeveel gram kattenvoer je kat nodig heeft:

  1. Vul hierboven de calorie calculator in en bereken het aantal calorieën​. Dit kan als ​startpunt gebruikt worden.
  2. Beoordeel wat de lichaamsconditie van je kat is om te bepalen wat de juiste hoeveelheid calorieën moet zijn. Als je kat al op haar ideale gewicht is, houdt dan het berekende aantal calorieën aan. Wanneer ze een beetje dun is ga je er 10% boven zitten, en als ze beetje dik is ga je er 10% onder zitten.
  3. Bekijk hoeveel kcal per gram de voeding bevat die je wilt geven. Dit kan per merk verschillend zijn. Op het etiket kun je vaak aflezen hoeveel kcal per gram het voer bevat. Dit staat meestal aangegeven als ‘metabolizable energy’.
  4. Nu we de gewenste hoeveelheid calorieën weten en hoeveel kcal per gram in het voer zit kunnen we een eenvoudige rekensom maken.
    • Gewenste kcal / kcal per gram = gewenste aantal gram

Voorbeeld

Een rekenvoorbeeld:

Gecastreerde kat van 1 jaar oud, gewicht 3kg:

Berekende gewenste kcal = 209

Voeding bevat 0,95 kcal per gram

209 / 0,95 = 220

Gewenste aantal gram = 220

Vervolgstappen

Beoordeel ongeveer om de twee weken de lichaamsconditie van je kat en pas de hoeveelheid voedsel die je aanbiedt overeenkomstig aan. Als je eenmaal de hoeveelheid hebt gevonden die de ideale lichaamsconditie van je kat handhaaft (dat wil zeggen, niet te dun, niet te dik), kun je naast de lichaamsconditie controleren ook maandelijks wegen. Op deze manier kun je eventueel kleine aanpassingen maken aan de hoeveelheid om het ideale gewicht te behouden.

Natuurlijk is wat je voedt net zo belangrijk als hoeveel je voedt. Dus het is belangrijk dat je goed naar het etiket kijkt en ervoor zorgt dat het voer van je kat haar voorziet van hoogwaardige, natuurlijke ingrediënten en uitgebalanceerde voeding. 

Indien je kat moet veel aankomen of afvallen, neem dan contact op met je dierenarts. Hij of zij kan dan gezondheidsstoornissen uitsluiten die zich kunnen hebben ontwikkeld als gevolg van het gewicht van je huisdier. Hierna kan een plan opgesteld worden dat past bij de specifieke behoeften van je kat.

Recent Posts