Is mijn kat verkouden? En wat kan ik hier tegen doen?


Kat verkouden

Niezen en een loopneus zijn beide zeker tekenen dat je kat verkouden is. Wanneer dit ons overkomt, weten we precies wat we moeten doen: we pakken een warm drankje, wikkelen ons in een deken en zorgen ervoor dat we een jaarvoorraad tissues binnen handbereik hebben. Maar wanneer onze katten door dezelfde situatie worden getroffen, weten we niet zo goed hoe we verder moeten gaan. Wees niet bang! Lees verder en je weet snel wat je moet doen de volgende keer dat je kat ziek wordt.

Symptomen

Als je kat verkouden is lijdt ie voor een groot deel aan dezelfde symptomen als wij:

  • Niezen
  • Loopneus
  • Waterige ogen
  • Verlies van eetlust
  • Milde koorts
  • Hoesten 

Verkoudheid bij katten

Verkoudheid is een vorm van infectie van de bovenste luchtwegen, die kan worden veroorzaakt door bacteriën of een virus. Ze zijn niet besmettelijk voor mensen, maar kunnen worden doorgegeven aan andere katten (je moet ze weghouden van de besmette kat voor de duur van de ziekte).

Verkoudheid bij katten is meestal onschadelijk en duurt meestal een tot vier weken, afhankelijk van hoe snel ze worden gediagnosticeerd en behandeld. Als je je kat echter niet correct behandelt, kunnen ze longontsteking ontwikkelen. 

Het is daarom van groot belang om goed op de toestand van je kat te letten en deze naar de dierenarts te brengen als er binnen 9 of 10 dagen geen tekenen van verbetering zijn. In bepaalde gevallen moet je een dierenarts raadplegen zodra je de symptomen opmerkt, bijvoorbeeld als ze voorkomen bij een kitten, een oudere kat, een kat die borstvoeding geeft of een kat die niet is gevaccineerd tegen calicivirus (een soort kattengriep met soortgelijke symptomen als een verkoudheid, maar veel gevaarlijker).

Hoe verzorg je je kat?

In tegenstelling tot wij mensen, kunnen katten hun neus niet snuiten, dus een loopneus kan op zijn zachtst gezegd nogal hinderlijk zijn.

Schoonmaken

Katten zijn meestal kieskeurig over het verzorgen van zichzelf, maar als je kat verkouden is heeft ie mogelijk je hulp nodig op moeilijk bereikbare plaatsen. Je kan helpen door een ​​schoon, warm, vochtig washandje te gebruiken om hun neus en mond schoon te maken. Masseer het gezicht van je kat voorzichtig met een washandje om zijn mond en neus schoon te maken. 

Je kunt ook de spuit van een baby gebruiken om slijm uit de neus van je kat te wassen. Als je de spuit gebruikt, wees dan voorzichtig en forceer hem niet op je kat als hij zich ongemakkelijk voelt.

Als de ogen van je kat waterig zijn, kun je ze reinigen door een zoutoplossing met gaas aan te brengen. 

Vochtigheid

Bij een erg verstopte neus van je kat en moeite met ademen, kan het helpen om ze in een zeer vochtige ruimte te laten (bijvoorbeeld de badkamer als je een warme douche hebt genomen). 

Maar de meest effectieve manier om dit probleem te verlichten, is door inhalaties met stoom uit te voeren. Plaats je kat in hun reismand en sluit deze. Plaats een kom met heet water voor de reismand – vraag eerst je dierenarts om advies voordat je speciale inhalatieproducten toevoegt – en bedek vervolgens de kom en de reismand met een doek. Laat ongeveer 15 minuten staan. Je kan deze behandeling twee of drie keer per dag herhalen.

Het is ook belangrijk om de kamers van je huis / appartement te bevochtigen. Laat je kat naast een luchtbevochtiger zitten. Probeer dit 30 minuten per dag gedurende twee of drie dagen. Het helpt de verstopping te verlichten, net als bij pasgeboren baby’s.

Warmte

Katten knuffelen graag tegen warme oppervlakken, dus een door katten verwarmd bed of verwarmingskussen lijkt een logische keuze om je kat te kalmeren als ie verkouden is. Echter is het verstandig om voorzichtig te zijn met verwarmingskussens. Het is belangrijk om de temperatuur te regelen, zodat je kat niet verbrandt. De huid op hun poten en buik is het meest gevoelig. Verwarmingspads kunnen snel brandwonden veroorzaken. In plaats daarvan kun je een ​​paar dekens of handschoenen gevuld met warm water rond je kat te wikkelen om haar warm te houden.

Kat in dekentje voor warmte

Help je kat hun kracht terug te krijgen

Als je kat verkouden is moet je ervoor zorgen dat hij snel herstelt. Door hem voldoende te eten en te drinken te geven help je je kat zijn krachten terug te krijgen.

Eten

Tijdens een verkoudheid kan hun keel geïrriteerd zijn, dus het is raadzaam om ze voedsel te geven dat gemakkelijk te slikken is. 

Het hebben van een verstopte neus kan ook hun reukvermogen verstoren; probeer hun voedsel kort van tevoren iets op te warmen om hun eetlust te stimuleren. Lees hier voor andere redenen waarom je kat misschien niet eet.

Kat eet niet door verkoudheid

Drinken

Het bijhouden van het vochtniveau van je kat is ook uiterst belangrijk. Je kan een schatting krijgen van hoe gehydrateerd hij is door zachtjes in de nek te knijpen op de plek waar een moederkat haar kitten zou oppakken en vijf seconden omhoog zou houden. Het zou in minder dan een seconde terug moeten keren naar zijn oorspronkelijke positie. De meeste dierenartsen schatten 3 tot 5 procent uitdroging voor elke extra seconde die nodig is om terug te keren naar zijn oorspronkelijke positie. Uitdrogingsniveaus boven de 5 procent worden een reis naar de dierenarts waardig geacht.

Een andere manier om hydratatie te meten, is door het tandvlees van je kat te controleren. Ze moeten een zachtroze kleur hebben en nat en glad zijn (zoals het tandvlees van een mens). Als het tandvlees van je kat rood of bleek is en ze plakkerig aan je vinger voelen, dan is je kat uitgedroogd.

Als je denkt dat je kat uitgedroogd is, moet je je dierenarts raadplegen om secundaire problemen zoals bacteriële longontsteking te voorkomen. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je kat urineert en poept. Echter diarree leidt tot verdere uitdroging.

Medicijnen

Tot slot kunnen remedies met vitamine C of grapefruitzaadextract het immuunsysteem van je kat helpen versterken. Maar vergeet niet om altijd het advies van je dierenarts in te winnen voordat je je kat medicijnen geeft en geef hem NOOIT koude medicijnen voor menselijk gebruik.

Waarom je kat verkouden wordt

Katten kunnen zowel virale als bacteriële ziektes krijgen, waarbij het katachtige herpesvirus (dat oogzweren kan veroorzaken) en het katachtige calicivirus (dat mondzweren kan veroorzaken) verantwoordelijk zijn voor 95 procent van de kattenverkoudheid. Verkoudheid van de kat kan ook worden veroorzaakt door een combinatie van virussen en andere bacteriën die in je kat voorkomen.

Katten zijn ook gevoelig voor verandering, dus als je kat zich gestrest voelt over iets als recupereren van castratie, op reis gaan of een verandering van woonplaats, kan haar immuunsysteem verzwakt zijn, wat een verkoudheid kan veroorzaken.

Het gebruik van Lysine 5 tot 7 dagen voorafgaand aan stressvolle gebeurtenissen kan nuttig zijn bij het stimuleren van het immuunsysteem en het verminderen van het risico op infecties van de bovenste luchtwegen na deze gebeurtenissen.

Recent Posts