Mijn kat poept buiten de kattenbak – Hoe stop ik dit?


Kat kattenbak

Een groot aantal omstandigheden kan verklaren waarom je kat de kattenbak mist. Soms is het een gedragsprobleem, maar soms kan een gezondheidsprobleem ervoor zorgen dat je kat buiten de kattenbak poept. 

Redenen waarom je kat in huis poept en niet in de kattenbak kunnen de volgende zijn:

 • Gezondheidsproblemen;
  • Diarree
  • Constipatie
 • Stress en gedragsproblemen;
  • Stinkende kattenbak
  • Verkeerde locatie kattenbak
  • Verandering in huishouden
  • Onlangs geadopteerde kitten

Lees hieronder meer over deze redenen en wat je kan doen om te zorgen dat je kat weer keurig in de kattenbak zijn behoeften doet!

Tip: Een kat die eerder altijd zijn poep afdekte en hier mee ophoudt is een vroeg teken dat je kat misschien buiten zijn kattenbak gaat poepen.

Waarom poepen katten buiten de kattenbak?

Meestal worden kattenbakproblemen veroorzaakt door een verandering in de routine van de kat of problemen met de kattenbak. Maar als je huisgetrainde kat plotseling stopt met het gebruik van zijn kattenbak, is je eerste stap om je kat naar de dierenarts te brengen om gezondheidsproblemen uit te sluiten.

Gezondheidsproblemen

Soms als je kat diarree of constipatie heeft , kan de drang om te gaan plotseling en overweldigend zijn en kan het niet op tijd in de kattenbak komen. Deze situatie moet echter tijdelijk zijn, op voorwaarde dat je kat geen onderliggende gezondheidsproblemen heeft.

Als je dierenarts vaststelt dat het geen is, zal ze waarschijnlijk verder gaan met het onderzoeken of je kat een gedragsprobleem heeft .

Stress en gedragsproblemen

Een plotselinge verandering in het toiletgedrag van je kat kan worden toegeschreven aan verschillende mogelijke oorzaken, waarvan vele neerkomen op kattenstress.

Stinkende kattenbak 

Het is heel gebruikelijk dat katten hun neus opdagen in een kattenbak als deze niet voldoet aan hun strenge normen voor reinheid en geur. Als het niet binnen hun normen is, kunnen zelfs katten die al jaren op zwerfafval zijn getraind, de kattenbak afwijzen ten gunste van een ander gebied (meestal een dat je aandacht zal trekken).

Verkeerde locatie kattenbak

Is de locatie van de kattenbak problematisch voor je kat? Als het in de buurt van een deur is of in een deel van het huis dat veel verkeer krijgt of waar de kat niet gemakkelijk bij kan, overweeg dan om het te verplaatsen. Echter het wordt niet aanbevolen als je kat dementie heeft, omdat dit meer verwarring kan veroorzaken.

Verandering in huishouden 

Als een andere kat of dier of zelfs een nieuwe baby in het huishouden is geïntroduceerd of als iemand is verhuisd of bij je ingetrokken, markeert je kat misschien gewoon zijn territorium. Dit zou tijdelijk moeten zijn totdat de kat aan de nieuwe situatie went. Maar houd er rekening mee dat elke wijziging in de routine of omgeving van een kat stress kan veroorzaken, wat kan leiden tot ongewoon gedrag.

Onlangs geadopteerde kitten 

Een kat die onlangs is geadopteerd, kan een paar weken of maanden nodig hebben om zich volledig aan te passen en zich comfortabel genoeg te voelen om zijn persoonlijkheid te onthullen. Het kan zijn dat je adoptiekat in het begin een beetje onzeker was en bereid was om de kattenbak te delen, maar later van gedachten veranderde.

Hoe je je kat kunt stoppen met poepen buiten de kattenbak

Als er geen gezondheidsproblemen zijn, neem dan maatregelen om te voorkomen dat je kat zijn grote boodschap ergens anders doet dan zijn kattenbak.

Reinig de kattenbak

Kattenbak schoonmaken

Het meest belangrijke is dat de kattenbak schoon moet zijn. Schep dagelijks zijn behoeften uit de kattenbak en maak deze regelmatig grondig schoon. Dit betekent het weggooien van het oude grind, het schrobben van de lege kattenbak met milde afwasmiddel en warm water, het afspoelen met schoon water, het laten drogen en een verse voorraad schoon, ongeparfumeerd grind erin doen (soms is geparfumeerd grind onaantrekkelijk voor kieskeurige katten).

 • Gebruik altijd rubberen handschoenen als je de kattenbak van je kat behandelt tegen microscopische insecten en grind.
 • Als je zwanger bent, laat dan het kattenbakonderhoud over aan een ander lid van de familie om het risico op toxoplasmose te verminderen.

Focus op locatie

Als je merkt dat je kat wordt aangetrokken door een bepaalde plek, zoals een badmat, om zijn behoeften te doen, probeer dan de toegang tot deze plek te blokkeren door een babyhekje op te zetten of de deur waar mogelijk te sluiten / vergrendelen. Moedig tegelijkertijd je huisdier aan om de kattenbak te gebruiken zoals bedoeld door de kattenbak ver van zijn voer- en waterbakken te plaatsen in een rustige, privéruimte die gemakkelijk bereikbaar is.

Nog een kattenbak toevoegen

Als je een tweede kat hebt, overweeg dan om extra kattenbakken te plaatsen in plaats van beide katten één kattenbak te laten delen. Het optimale aantal kattenbakken is één voor elke kat plus één extra. Dit betekent dat als je twee katten hebt, je drie kattenbakken moet hebben. Let wel op dat de kattenbakken op totaal verschillende plaatsen moeten staan. Anders kan de ene kat proberen alle toiletten te “bewaken” en te bezitten en de andere kat weg te houden.

Zet obstakels op

Als er een bepaald gebied is waar je kat vaak is geweest en je de toegang niet kunt blokkeren, probeer dan aluminiumfolie te leggen of besproei het gebied met een kat-veilig afschrikmiddel. Het doel is om het ongepaste gebied zo ongewenst mogelijk te maken voor je kat.

Maak de plek waar het mis ging na

Kijk naar het oppervlak waar je kat het liefst poept en probeer dat oppervlak in de kattenbak te dupliceren. Als je kat bijvoorbeeld van tegel houdt, laat je de onderkant van de kattenbak bloot. Stel hij heeft het op papier heeft gemunt, leg je op de onderkant van de kattenbak papier. Als tapijt de voorkeur heeft, leg dan wat tapijtresten in de kattenbak.

Maak de ongelukjes schoon

Het kan voorkomen dat ondanks je beste inspanningen, je kat om welke reden dan ook alsnog buiten de kattenbak poept. Zorg dan dat je het gebied grondig schoon maakt met een enzymatische reiniger zodat je kat de geur niet ruikt en denkt dat het oké is om daar weer zijn behoeften te doen.

Recent Posts