Welke leeftijd mag een kitten weg bij de moeder?


kittens moeder

Wanneer je een kitten wilt adopteren, is het helaas gebruikelijk dat ze al op erg jonge leeftijd te adopteren zijn. Maar het plaatsen van een te jonge kitten in een nieuw huis kan schadelijk zijn voor de kitten. Daarom is het belangrijk om te weten welke leeftijd een kitten weg kan bij de moeder.

Het meest ideale is dat een kitten tot de leeftijd van 12/13 weken bij zijn moeder blijft. Dus vanaf week 12/13 kan een kitten weg bij de moeder. Als ze eerder weggaan kan dit leiden tot gedrag- en gezondheidsproblemen. Lees verder om hier meer over te weten!

Hoewel sommige kittens eerder naar een nieuw huisje kunnen, is het beter om te wachten tot 12 of 13 weken. De kansen van uw kat om gezond, goed gesocialiseerd en goed ontwikkeld te zijn worden aanzienlijk vergroot door hem in staat te stellen extra tijd met zijn moeder en nestgenoten door te brengen.

Kittens die bij hun moeder liggen en gevoed worden

Waarom kunnen kittens de eerste weken niet weg bij hun moeder?

Gezondheidsproblemen

Als een kitten te snel bij zijn moeder wordt weggehaald kunnen er ernstige gevolgen voor de gezondheid zijn. De eerste paar weken van het leven van een kitten zijn essentieel voor zijn gezondheid en lichaamsontwikkeling. 

De biest(eerste moedermelk) en voedingsstoffen in de moedermelk zijn verantwoordelijk voor sterke botontwikkeling, ooggezondheid en volledige orgaanontwikkeling. Dus als een kitten te snel wordt gespeend, kunt u het risico verhogen dat uw kat later meer gezondheidsproblemen krijgt. 

Een kitten dat te vroeg van zijn moeder wordt verwijderd heeft mogelijk vroeg in het leven voedingssupplementen en andere diergeneeskundige zorg nodig.

Gedragsproblemen

Naast gezondheidsproblemen kunnen ook gedragsproblemen optreden bij kittens die te vroeg bij hun moeder zijn weggehaald. Moederkatten leren de levenslange lessen van hun kittens en geven kalmerende feromonen af. Enkele gedragsproblemen die bij kittens kunnen optreden zijn:

  • Moeite om zichzelf te verzorgen.
  • Niet weten hoe ze hun afval in de kattenbak moeten begraven.
  • Ze spelen te ruw.
  • Niet weten hoe ze op voedsel moeten jagen.

Een kitten dat te snel van zijn moeder is weggehaald, kan ook moeite hebben zich aan te passen aan zijn nieuwe huis en aan jou. Opgroeien met een moeder en nestgenoten is een essentieel onderdeel van katten socialisatie. Zonder de juiste socialisatie op jonge leeftijd kan het kitten opgroeien tot angstig, schichtig of zelfs agressief. Het kan ook zijn dat hij niet weet hoe hij goed moet communiceren met andere katten. 

Het is verstandig om veel tijd besteden aan het werken met een kitten dat te vroeg is weggehaald bij zijn moeder en nestgenoten. Dit zal helpen zodat de kitten zich makkelijker kan aanpassen aan zijn nieuwe huis en gepast gedrag leren.

Wat als de moederkat niet in de buurt is?

We kunnen ons afvragen tot welke leeftijd een kitten bij zijn moeder moet blijven, maar het kan ook voorkomen dat de moederkat niet aanwezig is. Doordat de moederkat bijvoorbeeld de geboorte niet overleefde of niet gezond genoeg was om voor kittens te zorgen. Toch kunnen de kittens nog steeds de nodige voeding krijgen en een gezond leven leiden met behulp van mensen.

Sommige dierenopvang centra zullen een pleegkat gebruiken om de kittens te verzorgen en te socialiseren. Ze kunnen er ook voor kiezen om de kittens zelf flesvoeding te geven met vervangingsformule voor kittenmelk.

kitten die verzorgt word door mens  en niet door moeder

Kittens met flesvoeding krijgen echter niet dezelfde zorg van mensen als van een (moeder)kat. Kittens leren hun jonge belangrijke vaardigheden die we als mens niet kunnen dupliceren. Het is dan ook zo dat kittens met flesvoeding een enorme tijdsbesteding zijn. Dus als je een kitten met flesvoeding adopteert, wees dan bereid om ze vaak te voeren en schoon te maken.

Recent Posts