Mijn kat heeft een droge neus – is mijn kat ziek?


Kat droge neus

Kattenouders vragen vaak of een droge warme neus betekent dat hun kat ziek is. Zo vaak zelfs dat dit een van de meest voorkomende zorgen is waardoor kattenouders advies van de dierenarts vragen!

Op de vraag of een droge neus betekent dat uw kat ziek is, is het korte antwoord nee. Het kan echter wel een indicatie zijn van een onderliggend gezondheidsprobleem.

Maar als u eraan gewend bent een natte kattenneus te voelen wanneer uw kat u kusjes geeft, kunt u zich zorgen maken als ze plotseling een droge neus heeft.

De neus van een gezonde kat kan in de loop van een dag meerdere keren variëren tussen nat en droog. En er zijn veel redenen waarom uw kat een droge, warme neus kan hebben die niets met gezondheid te maken heeft. Hier zijn er een paar:

  • Te veel tijd doorgebracht in de buurt van een warmtebron, zoals een ventilator of liggend in de zon
  • Slechte luchtcirculatie in huis

Moet je je zorgen maken als je kat een droge neus heeft?

Als de neus van uw kat altijd warm en droog is, hoeft u zich geen zorgen te maken. Echter als uw kat meestal een koele en vochtige neus heeft en deze plotseling warm en droog wordt, kan ze uitgedroogd zijn of koorts hebben.

Dit is echter geen reden voor u om in paniek te raken. In sommige gevallen varieert de neusafscheiding van de kat gewoon. Deze kan zelfs permanent veranderen in de loop van de tijd.

Als u zich zorgen maakt over de droge neus van uw kat, is het meest veilige om een ​​dierenarts haar te laten controleren.

Een van de meest veelzeggende tekenen dat je kat uitgedroogd of koortsig is, is dat ze zich over het algemeen ziek zou voelen, lethargisch(duf/inactief) zou zijn en een slechte eetlust zou hebben.

Dus als vuistregel: Als uw kat met een droge neus lusteloos is, een slechte eetlust heeft en op andere manieren ziek is, moet deze worden meegenomen naar de dierenarts ter controle. Houd er rekening mee dat het de lethargie, slechte eetlust en ziektesymptomen zijn die meer zorg baren dan de vochtigheid van de neus.

Wat als mijn kat een natte neus heeft?

Kat likt neus

Zoals je misschien al door het lezen van het vorige gedeelte hebt begrepen, vertaalt een droge kattenneus zich niet altijd in problemen bij uw katachtige vriend.

Als het tegenovergestelde waar is en uw kat een natte neus of een constante loopneus heeft, bestaat de kans dat er wel iets mis is met uw kat. Een loopneus of een natte kattenneus is een veel voorkomend symptoom van een infectie van de bovenste luchtwegen (URI, Upper Respiratory Infection) bij katten. Bij de bovenste luchtwegen horen de neus, keelholte en het strottenhoofd. Enkele tientallen bekende virussen en bacteriën kunnen URI veroorzaken.

De twee meest voorkomende oorzaken van URI’s zijn de volgende:

  • Herpes-virus
  • Chlamydia-bacterie

Deze klinken misschien als de seksueel overdraagbare aandoeningen van de mens, maar ze zijn niet hetzelfde. Beide organismen zijn alomtegenwoordig.

Dit betekent dat bijna elke kat op deze planeet is blootgesteld aan kattenherpes (ook bekend als rhinotracheitis ). Zoals het koortslipvirus bij mensen, is infectie met herpes levenslang. Waarbij er sporadische uitbraken zijn bij katten.

Dit betekent ook dat zelfs solitaire binnenkatten last kunnen hebben van URI’s.

Hoewel URI’s hun naam verdienden vanwege hun ademhalingssymptomen, worden de ogen vaak ook aangetast. Waterige of rode ogen komen vaak voor bij katten met URI’s. Ook kan niezen een symptoom zijn van een URI.

Is een natte kattenneus altijd een teken van een URI?

Een loopneus kan het eerste teken van een URI zijn. Hierbij heeft de loopneus vaak een teveel aan normale heldere afscheiding heeft, maar soms ook slijm of zelfs reukloos pusachtig materiaal.

Als je kat een nattere neus dan normaal heeft, is de kans groot dat ze op het punt staat een URI te krijgen. Maar indien ze geen andere symptomen vertoont is het niet noodzakelijk voor je om onmiddellijk de aandacht van je dierenarts te vragen.

Een natte kattenneus is dus niet altijd een teken van een URI, maar kan wel een indicatie zijn van een onderliggend gezondheidsprobleem.

Wat moet ik doen bij een droge kattenneus?

Er zijn vrij verkrijgbare remedies, zoals crèmes en zalven, voor problemen zoals een droge neus. Voordat je je kat behandelt, is het verstandig dat je eerst contact opneemt met de dierenarts voor aanbevelingen.

Voor de meeste dermatologische problemen, waaronder een droge neus, kan de dierenarts antibiotica of antischimmelmedicijnen voorschrijven. Dit helpt om infecties te voorkomen.

Andere gezondheidsproblemen van katten, waaronder luchtweginfecties en ziekten, vereisen verder overleg met je dierenarts over behandelingsopties.

Hoe zit het met kleurveranderingen op kattenneuzen?

Rode kat met sproeten

Soms kan de neus van je kat zelfs van kleur veranderen!

Dit is iets dat vaak gebeurt bij roodharige katten of oranje tabbies. Deze katachtige roodharigen zijn gevoelig voor sproeten op hun tandvlees, lippen, oogleden, oren en neus. Deze aandoening staat bekend als lentigo simplex en is goedaardig.

Neussproeten komen vaak voor en ontwikkelen zich naarmate de kat ouder wordt, maar ze zijn goedaardig en niet schadelijk.

Conclusie

Als je kat een droge neus heeft, is dit absoluut niet iets waar je je zorgen over moet maken. Het is zelfs volledig normaal. Er zijn echter twee veel voorkomende redenen waarom katten een droge neus kunnen hebben, waaronder:

  • Uitdroging
  • Koorts

Als je kat zich over het algemeen ziek voelt en niet zo actief is, is dit een teken dat je haar naar de dierenarts moet brengen. Zij kunnen controleren of ze gezond is of niet.

Recent Posts