Waarom bijt mijn kat mij? En hoe kan ik dit stoppen?


kat bijten

Bijten is normaal gedrag bij kittens. Omdat kittens met hun mond en pootjes hun wereld ontdekken, is het normaal dat ze bijten. Maar katten kunnen leren de kracht van hun beten te remmen en zachte poten te gebruiken zonder nagels. Je kat kan nog steeds aan je knabbelen en spelen met een zachte poot en genieten van spelen zonder hard te bijten. Maar waarom bijt je kat je nou?

Kittens en volwassen katten kunnen om verschillende redenen bijten. Een kitten bijt meestal vanwege:

 • Socialisatieprobleem
 • Om een bepaalde behoefte te communiceren
 • Als manier om hun omgeving te ontdekken
 • Omdat ze tandjes krijgen

Als je kat je bijt is dat meestal om een van de volgende redenen:

 • Om dominantie te tonen
 • Om ongewenst gedrag van de mens te stoppen
 • Verzoek om aandacht

Het kan ook zijn dat je kitten/kat je een liefdesbeet(Love bite) geeft. Dit is een zachte beet en een teken van genegenheid.

Tip: Deze roller om katten haar te verwijderen werkt goed en haalt eenvoudig alle katten haren van je kleding, ik gebruik hem zelf ook!

Waarom bijten katten?

Katten en kittens kunnen om zeer verschillende redenen bijten, en het is belangrijk om onderscheid te maken tussen hen om het bijten tegen te gaan. Een kitten bijt meestal vanwege een socialisatieprobleem, terwijl een volwassen kat om een ​​andere reden kan bijten .

Kittens ontwikkelen goede manieren door interactie met andere kittens en hun moeder; andere katten zullen het niet accepteren dat ze gewond raken. Maar te vaak gaan kittens naar nieuwe huizen voordat ze deze belangrijke lessen hebben geleerd en hun eigenaars ze dit moeten leren. 

Kittens weten niet dat tanden en nagels pijn doen, tenzij je het in kitty-taal uitlegt zoals een moeder dat zou doen. Begin met trainen zodra je je kitten of kat hebt. Een goed gesocialiseerde volwassen kat die de regels van kattenspel kent, leert kittens de beste lessen. 

Kittens kunnen ook bijten als een manier om een ​​behoefte te communiceren, als een manier om hun omgeving te verkennen, of omdat ze tandjes krijgen.

Voor volwassen katten kunnen er een paar redenen zijn om te bijten:

 • Het kan zijn om dominantie te tonen of te reageren op een dreiging. 
 • Sommige katten bijten om ongewenste acties of gedrag van mensen of andere dieren te stoppen, vooral als dit in het verleden effectief was. Als ze bijvoorbeeld eerder bijten terwijl hun nagels werden geknipt en het nagel knippen stopte, hebben ze misschien geleerd dat dit een effectief hulpmiddel is.
 • Sommige katten bijten als een vorm van communicatie of een verzoek om aandacht. In plaats van te miauwen, bijten ze. Als een kat je bijt en je vervolgens naar een activiteit probeert te leiden, zoals spelen met speelgoed, kan dit de reden zijn.

‘Love Bites’ van je kat zijn helemaal niet agressief. Ze zijn een zachte beet en kunnen een teken van genegenheid zijn. Studies suggereren dat katten deze zachte liefdesbeten gebruiken als een herinnering aan hun kitten dagen, een periode van genegenheid die ze van hun moeder ontvingen wanneer ze zou likken en knabbelen tijdens het verzorgen. Je kat wil dicht bij je in de buurt zijn en kan je liefdevol bijten om je aandacht te trekken. Beschouw het als een van de meest lieve complimenten die je kat kan geven, omdat ze je deze liefdesbeten geven om je te laten zien dat ze zich gelukkig en veilig voelen in jouw zorg.

Hoe kan ik voorkomen dat mijn kat mij bijt?

Hoewel je misschien niet kunt zorgen dat je kat nooit meer bijt, zijn er enkele technieken die je kunt proberen. Je zult waarschijnlijk je reactie moeten afstemmen op de leeftijd van je kat (oudere kat versus kitten) en de reden voor het bijten (dominantiebewering versus communicatie).

Wees consistent

Behoud consistente antwoorden en zorg ervoor dat alle familieleden en bezoekers dezelfde regels volgen. Als de kat gemengde signalen krijgt, is het moeilijker voor je om de training uit te voeren.

Niet met handen en voeten spelen

Laat je kitten of kat nooit met je blote handen, vingers of tenen spelen. Alle katten moeten worden geleerd dat handen geen speelgoed zijn. Als je je handen als speelgoed aanbiedt, moedig je een risicovolle gewoonte aan. 

Zorg voor kattenspeelgoed

Bied een passend, interactief speelgoed voor de kat om te bijten. Knuffel dieren zijn populair bij veel katten. Er moet een verscheidenheid aan speelgoed (minstens drie) beschikbaar zijn, zodat je kat zich niet verveelt. Speelgoed dat traktaties afgeeft, is een geweldige manier om hun omgeving interessant te houden en passend speelgedrag aan te moedigen.

Ook houden katten van dozen en papieren zakken om in te spelen. De meeste katten zullen uren in een doos spelen, krabben en erop springen en er uiteindelijk in slaap in vallen.

kat in doos

Plan dagelijkse speeltijd met je kat

Elk dier dat zich verveelt, kan destructief of agressief worden, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je elke dag de tijd neemt om met je kat te spelen. Het nemen van 15 minuten ’s morgens en’ s avonds voor wat geplande speeltijd kan het verschil maken in het bijtgedrag.

Beloon goed gedrag

Beloon je kat voortdurend voor zachte poten (ingehouden nagels). Als de nagels naar buiten komen of je kat begint te bijten, maak dan een geluid en trek je hand weg net zoals een andere kat of kitten het spel zou stoppen. Gebruik dit als afleiding om het gedrag te stoppen, niet als straf.

Train vervangingsgedrag

Train vervangingsgedrag door bijvoorbeeld: als je kat te enthousiast raakt en je voeten aanvalt wanneer je een kamer binnenloopt, leer hem dan te zitten en hem hiervoor te belonen. Als je dan een kamer binnenkomt, wil hij gaan zitten om een ​​beloning te krijgen. Je kunt “clicker trainen” door een beloning zoals eten te combineren met een klik van een clicker. Uiteindelijk zal je kat leren om de klik te associëren met de beloning en zijn voedselsnacks niet langer nodig.

Geef je kat een speelmaatje

Vaak zal een kat kalmeren als ze een actieve en speelse speelkameraad hebben. Het is vaak beter om een jongere kat te krijgen waarmee ze kunnen spelen.

Opmerking : houd altijd rekening met de kosten van een extra huisdier voordat je meer dieren aan je huishouden toevoegt.

Kat spelen muis

Vermijd fysieke straffen

Vermijd fysieke straffen omdat katten daardoor alleen maar meer opgewonden raken en de kans groter is dat ze terug gaan vechten om zichzelf te beschermen.

Wat als je kat je toch bijt?

Als je kat bijt en niet wil loslaten, duw je hand en arm in de richting van de beet om je kat te vragen je vrij te laten. Wegtrekken van de beet stimuleert je kat om nog meer te bijten. Bovendien moet je je kleding behandelen als een verlengstuk van je huid en het off-limit maken, anders zal je kat het verschil niet leren tussen je jeans bijten en je blote benen bijten.

Wat moet ik doen als mijn kat mij heeft gebeten?

Kattenbeten zijn gevaarlijk voor jou en andere huisdieren. Ze kunnen ernstige infecties veroorzaken en moeten onmiddellijk worden behandeld. Als een kat je bijt, ga dan zo snel mogelijk naar een arts. 

Tot 75 procent van de kat beten brengen schadelijke bacteriën in het lichaam, met inbegrip van Staphylococcus, Streptococcus, en Pasteurella. Kattenkrab ziekte, die afkomstig is van Bartonella henselae- bacteriën, kan ook worden overgedragen via een kattenbeet.

Tekenen van infectie kunnen zich binnen een paar uur manifesteren en zijn bijzonder riskant voor handen, gewrichten en pezen. Onderneem onmiddellijk actie als een kat je bijt:

 1. Spoel de bacteriën uit de kattenbeet door op de wond te drukken. Dit kan meer bloedingen veroorzaken, maar zal ook helpen om de bacteriën uit het lichaam te dwingen.
 2. Was de wond grondig met water en zeep. Gebruik een schone doek om de wond af te vegen.
 3. Ga naar een arts, die de wond waarschijnlijk zal onderzoeken en opnieuw wassen. De arts kan antibiotica voorschrijven, indien nodig de wond hechten en een tetanus-booster-vaccin toedienen als die van jouw verouderd is.

Volg na het onderzoek van de arts zijn/haar verzorgingsplan en houd het wondgebied schoon. Let op tekenen van infectie, zoals roodheid, sijpelen, zwelling, pijn of koorts, en als je er een ziet, neem dan meteen contact op met de arts.

Recent Posts