Waarom hebben katten snorharen?


Kat snorharen

Kijk goed naar het gezicht van een kat en je zult waarschijnlijk drie horizontale lijnen zien van vier snorharen aan weerszijden van de neus. Sommige katten hebben er meer dan 24, maar dit is het gemiddelde aantal snorharen. Maar waarom hebben katten snorharen?

Naast dat ze er schattig uitzien hebben de snorharen van katten de volgende functies:

  • Beweging detecteren (trillingen en luchtstromen)
  • Helpen navigeren door kleine ruimtes
  • Beoordelen van de afstand tussen objecten

Door goed naar de snorharen van je kat te kijken kan je zijn stemming aflezen aan zijn snorharen! Lees verder om meer te weten!

De snorharen van een kat zijn bijna een combinatie van radar en GPS – ze vertellen hem waar hij zich in de ruimte bevindt en wat er om hem heen is. Ze vormen een belangrijk onderdeel van zijn tastzin, maar wat zijn snorharen nou eigenlijk?

Wat zijn snorharen van een kat?

Snorharen van een kat zijn net als normale haren, gevormd uit keratine zoals je haar en vingernagels, echter zijn ze langer en dikker dan normaal haar. Snorharen hebben geen gevoel maar ze zijn onder de huid verbonden met spieren en zenuwuiteinden. Middels de spieren kan de kat zijn snorharen bewegen. Met zijn zenuwen kan de kat veranderingen in de omgeving registreren en reageren op die veranderingen. 

Ze veroorzaken ook onbewuste reacties: raak de snorharen van je kat aan één kant van zijn gezicht aan en zie hem naar je knipogen;) Zijn snorharen vertelden zijn hersenen om zijn oog te sluiten om het te beschermen.

Waar zitten de snorharen van een kat?

Katten hebben drie sets snorharen in het gezicht:

  • De wenkbrauwen
  • Kin snorharen
  • De snorharen bij hun neus(de langste set) 

Een kat heeft 12 snorharen netjes gerangschikt in vier rijen aan elke kant van de neus. Kortere snorharen zijn echter ook te vinden op de achterkant van hun voorpoten.

Waarom heeft mijn kat snorharen?

Snorharen maken deel uit van wat een kat zo’n ervaren acrobaat maakt. Katten kunnen zich niet op iets dichterbij dan ongeveer 30 cm voor hun concentreren. Dus ze vertrouwen op hun snorharen om de wereld voor hen te navigeren.

Snorharen zijn even breed als het lichaam van een kat en dienen zo perfect als een zintuiglijke functie. Hierdoor kunnen katten de afstand tussen dingen en hoe ver weg objecten van hun gezicht zijn goed beoordelen.

Als hij jaagt, zal hij zijn snorharen zo ver mogelijk naar voren richten om elke beweging van zijn prooi te detecteren, om hem te vertellen wanneer hij hem heeft gevangen en wanneer hij stopt met bewegen. Ook kunnen ze met hun snorharen de kleinste trillingen en luchtstromen in de lucht detecteren. Ze kunnen hun snorharen verplaatsen om een ​​beter idee te krijgen van wat er om hen heen is.

Wat zeggen de snorharen van je kat over zijn stemming?

Zoals gezegd heeft een kat 12 snorharen netjes gerangschikt in vier rijen aan elke kant van de neus. De twee bovenste rijen bewegen onafhankelijk, vooruit en achteruit, van de twee onderste rijen. Het is deze beweging waarmee snorharen de stemming van een kat kunnen communiceren:

Neutraal, vriendelijk 

Bij een gelukkige, tevreden of ontspannen kat bevinden snorharen zich enigszins in een neutrale positie.

Geïnteresseerd

Wanneer de interesse van een kat is gewekt, trekken snorharen naar voren en waaieren uit, en de mond wordt gesloten met losse lippen. Snorharen waaieren ook uit en gaan vooruit wanneer een kat aan het jagen is, hetzij in het wild of in je woonkamer.

Angstig of gestrest

Naarmate angst en stress toenemen, beginnen snorharen iets terug te bewegen. Als de stress erger wordt, trekken de snorharen verder terug naarmate zijn oren verder naar de zijkant bewegen. Snorharen en oren zijn een dynamisch duo in kattentaal.

Agressie

Snorharen, en hun sidekicks, de oren, vertellen ons over de agressie van een kat. Snorharen trekken zich strak terug naar het gezicht bij agressie. In het geval van aanvallende agressie wijzen snorharen en oren naar voren. Let op de ogen, lichaam en staartpositie voor een volledige lezing. Lees hier waarom je kat je kan bijten.

Pijn

Katten dragen een stoïcijns masker om hun pijn te verbergen. De gelaatsuitdrukking van een kat met pijn vertoont fysieke veranderingen in neus, wang en snuit, terwijl snorharen van opzij naar voren bewegen. Zijn gezicht lijkt gespannen. Bel je dierenarts als je denkt dat je kat pijn heeft.

Kat snorharen knippen

Kan ik de snorharen van mijn kat knippen?

Veel mensen maken de fout om de snorharen van hun kat te knippen als onderdeel van de verzorging van hun huisdieren. Dit is echter geen goed idee, want zonder hun snorharen verliezen katten in wezen hun vermogen om voor hen ‘zo nauwkeurig’ te ‘voelen’.

Als een kat zijn snorharen verliest, is hij waarschijnlijk licht gedesoriënteerd en zal hij waarschijnlijk in paniek raken en zich verbergen of bang en agressief worden in zelfverdediging. Snorharen, zoals alle andere haren, hebben een natuurlijke cyclus en vallen uit en groeien terug, maar ze doen dit individueel in een patroon, zodat de sensorische functie van de groep niet wordt verstoord. 

Als alle snorharen van een kat, of zelfs de meeste aan één kant, beschadigd of afgeknipt zijn, heb je misschien een duizelig katje voor twee tot drie maanden voordat ze terug groeien.

Om het in context te plaatsen, het zou een beetje zijn alsof we het gevoel in onze vingertoppen verliezen en dus niet in staat zijn ons een weg door het donker te voelen.

Tip: Katten houden er niet van dat hun snorharen de zijkanten van een drinkbak raken, dus water moet worden aangeboden in een grote tot de rand gevulde kom.

Recent Posts