Waarom houden katten van dozen?


kat houd van doos slapen

Katten en dozen: een betere match bestaat er niet. Ze gaan gewoon samen. Iedereen die katachtigen kent, kan getuigen van de magnetische kracht van de doos, ongeacht de vorm of grootte. Hoewel we ons bewust zijn van deze liefdesaffaire, wat is de reden daarvoor? Waarom houden katten van dozen?

Er zijn meerdere antwoorden waarom katten van dozen houden. Dit zijn de meest voorkomende redenen:

  • Verbergplaats
  • Veilige plek
  • Dozen bieden warmte
  • Nieuwsgierigheid
  • Om in te slapen
  • Om mee te spelen

Hieronder lees je meer over waarom katten van dozen houden. Ook kun je lezen waar je nog meer rekening mee kan houden bij de doos voor je kat.

Waarom houden katten van dozen?

Verbergplaats

Het zoeken naar besloten ruimtes – zoals dozen – is instinctief gedrag voor katten. In het wild zorgen deze ruimtes ervoor dat katten zich kunnen verbergen en jagen. 

We zien katten dit gedrag niet vaak in de buitenlucht vertonen, maar ze zoeken nog steeds naar manieren om dit gedrag wel binnenshuis te tonen. Dit is waar de doos van pas komt.

Het is logisch als je bedenkt dat de eerste reactie van bijna alle katten op een stressvolle situatie is om zich terug te trekken en zich te verbergen. Verbergen is een gedragsstrategie van katten om het hoofd te bieden aan veranderingen in de omgeving.

Dit geldt zowel voor katten in het wild als voor degenen in je huis. Alleen in plaats van zich terug te trekken in boomtoppen, holen of grotten, kan jouw kat troost vinden in een schoenendoos.

Veilige plek

Claudia Vinke van de Universiteit Utrecht in Nederland is een van de onderzoekers die stressniveaus bij katten in de opvang bestudeerde. Werkend met huiskatten in een dierenasiel, zorgde Vinke voor dozen voor een groep nieuw aangekomen katten. Terwijl een andere groep helemaal geen dozen kreeg. Ze vond een significant verschil in stressniveaus tussen katten die de dozen hadden en degenen die dat niet hadden.

In feite raakten de katten met dozen sneller gewend aan hun nieuwe omgeving, waren ze in het begin veel minder gestrest en waren ze meer geïnteresseerd in interactie met mensen. De doos zorgde voor een veilige beschermde plek voor de katten.

kat in doos

Echter heeft een doos nog een voordeel. Het kan namelijk de behaaglijke warmte nabootsen die een kitten voelt als ze haar moeder en nestgenoten knuffelt. Als gevolg hiervan is het mogelijk dat het lichaam van een kat tijdens het zitten in de doos endorfine afgeeft. Dit zorgt voor plezier en verminderd stress.

Dozen bieden warmte

Een andere reden waarom je kat van dozen houdt: warmte. De normale lichaamstemperatuur van een kat kan variëren van 38 tot 39 graden, wat hoger is dan bij mensen.

De thermoneutrale zone voor een huiskat 30 tot 36 graden Celsius. Dat is het bereik van temperaturen waarin katten comfortabel zijn en geen extra warmte hoeven te genereren om warm te blijven of metabolische energie te verbruiken om te koelen. Dat bereik is hoger dan de onze, wat verklaart waarom het niet ongebruikelijk is om de kat van je buurman midden op een hete dag languit op het hete asfalt te zien liggen en in het zonlicht te weken.

Het verklaart ook waarom veel katten graag krullen in kleine kartonnen dozen en andere vreemde plaatsen. Golfkarton is een geweldige isolator en besloten ruimtes dwingen de kat om op te balderen of een ander onmogelijk object te vormen, wat op zijn beurt helpt om lichaamswarmte te behouden.

Nieuwsgierigheid

Katten zijn nieuwsgierige wezens. Het zou dus geen verrassing moeten zijn dat wanneer je iets nieuws koopt, ze er klaar voor zijn om het te onderzoeken. Niet alleen ruikt het nieuwe artikel anders, maar ook is je kat nieuwsgierig naar het doel van het nieuwe artikel in hun huis. Als je een artikel koopt dat in een doos geleverd wordt, wees dan niet verbaasd als je kat er omheen wrijft!

Om in te slapen

Een andere reden waarom katten van dozen houden is omdat ze een geweldige plek zijn om te slapen. Dus het is belangrijk om de perfecte plek te vinden want katten slapen elke dag tot 20 uur. 

Waar je een eenvoudige kartonnen doos ziet, ziet je kat een veilige, luxe grot die warmte en bescherming belooft. We raden aan om je kat een doos in je huis te bezorgen om hem een ​​veilige ruimte te bieden waar hij naar toe kan ontsnappen.

Kat slapen houden van dozen

Om mee te spelen

Een andere reden waarom katten zoveel van dozen houden, is de textuur. Karton is namelijk de perfecte textuur voor je kat om in te bijten en te krabben. Om deze reden zijn ze erg leuk om mee te spelen. Het kan dan ook voorkomen dat je katachtige vriend de doos al snel versnipperd in stukjes. Vandaar dat een eenvoudige oude doos echt interessant en leuk speelgoed is waarmee ze zich dagenlang kunnen vermaken.

Waar moet je nog meer op letten?

Het geven van dozen aan je kat is een geweldige manier om een ​​verrijkende omgeving te bieden. Kattenbomen met hoge dozen en verhoogde schuilplaatsen zijn katachtige favorieten. Terwijl sommige katten liever schuilplaatsen dichter bij de grond hebben. Experimenteer om te zien wat je kat verkiest.

Veiligheid van je kat

Indien je gerecyclede dozen aan je kat aanbiedt, houdt dan haar veiligheid in gedachten. Zorg daarom dat alle gevaren zoals nietjes, tape en losse stukken verwijderd zijn.

Stel dit wordt niet gedaan, dan kan het verstikkingsgevaar opleveren. Soms kan het zelfs fatale schade aan haar spijsverteringskanaal veroorzaken. 

Katten voelen zich niet graag gevangen en hun angst veroorzaakt gevoelens van onveiligheid. Om deze reden is het van belang dat je je kat nooit in een doos opsluit. Het onveilige gevoel is het tegenovergestelde gevoel dat ze in de doos zoeken.

Dus ga je gang en zorg voor verrijking door je kattendozen in alle soorten en maten aan te bieden. Plak zelfs wat tape op de vloer en kijk wat er gebeurt! Zorg ervoor dat je kleine tijger veilig is terwijl ze geniet van haar “geheime” verstopplek.

Beste opstelling voor de doos

Wat is de beste opstelling voor de kartonnen doos van je kat? Voor veel katten is het best om de doos een paar centimeter van een muur te plaatsen met de opening naar hem toe.

Daarnaast kun je ook snoepjes erin leggen en bijvoorbeeld een handdoek. Stel je kat kan niet goed met nieuwe situaties of afwezigheid omgaan, kun je een t-shirt of deken met je geur in de doos achterlaten.

Conclusie

Samengevat: dozen zijn isolerende, stressverlichtende, comfortzones waar katten zich kunnen verbergen, ontspannen en slapen. Uiteraard zijn dozen ook voor het af ​​en toe uitvoeren van een sluipaanval tegen de enorme, onvoorspelbare apen waar ze mee leven.

Recent Posts