Waarom likt mijn kat mij?


Kat likt mij

Heb je ooit afgevraagd ‘waarom likt mijn kat mij’? Het is een veel voorkomende vraag die veel katteneigenaren hebben. De waarheid is dat er een aantal verschillende redenen zijn waarom je kat je likt, veel daarvan hebben te maken met genegenheid!

Als je kat je likt kan dit meerdere redenen hebben:

  • Om genegenheid te tonen (hij houdt van je!)
  • Om je te verzorgen / schoon te maken
  • Om hun territorium te markeren
  • Omdat ze iets interessants proeven
  • Omdat ze gestrest of angstig zijn

Het kan soms pijn doen als je kat je teveel op dezelfde plek likt. Als je wil dat je kat stopt met likken zonder hem van je af te duwen kun je het beste het volgende doen:

  • Speel met je kat
  • Leid hem af met voedsel

De tong van een kat is een van zijn meest veelzijdige lichaamsdelen. Het is bedekt met kleine weerhaken die papillen worden genoemd. Dit zijn naar achter gerichte staafjes om haar en stukjes voedsel te strikken. Als je ooit door je kat bent gelikt, ken je het gevoel van hun ruwe, droge tong. Dit komt omdat de stekels bedekt zijn met keratine – dezelfde stof waarvan je nagels zijn gemaakt.

Waarom likt je kat je?

Likken is een van de favoriete dagelijkse activiteiten van je kat. De kans is groot dat je kat jou ook likt, maar waarom likt je kat je?

Om genegenheid te tonen

Een reden waarom je kat je kan likken is omdat het een manier is om een ​​sociale band te creëren. Vanaf jonge leeftijd likte de moeder van een kat hen. Niet alleen als een manier om ze te verzorgen, maar ook om genegenheid te tonen. Op dezelfde manier waarop je genegenheid voor je kat toont door hem te aaien, kan je kat proberen de gunst terug te geven door je te likken.

Kittens zullen vooral likken gebruiken als een manier om angst te verminderen zoals een mens knuffels zou kunnen gebruiken. Als je katachtige vriend je graag likt, betekent dit waarschijnlijk dat hij in ruil daarvoor wat genegenheid wil. Wat, eerlijk gezegd, een van de beste dingen is om een ​​kat te bezitten.

Om je te verzorgen / schoon te maken

Wanneer katten je likken, kan dit betekenen dat ze je proberen te leren jezelf te verzorgen. Het is een herinnering die je kat heeft gehad doordat hij door zijn eigen moeder is gelikt. Ook zullen katten elkaar likken om elkaar te kalmeren. 

Katten zijn zeer alert op de gemoedstoestand van hun eigenaar. Je zult merken dat je kat aanhankelijker is als je gestrest of ziek bent. Ze proberen je angst te kalmeren op dezelfde manier waarop je je kat zou aaien als hij nerveus of gestrest lijkt.

Tip: Deze roller om katten haar te verwijderen werkt goed en haalt eenvoudig alle katten haren van je kleding, ik gebruik hem zelf ook!

Om hun territorium te markeren

Katten gebruiken feromonen om hun territorium te markeren. Hoewel de meeste mensen weten dat katten territorium markeren door op dingen te urineren, kunnen ze hun territorium ook op andere manieren markeren. Likken en hoofd wrijven zijn manieren waarop katten je kunnen claimen als onderdeel van hun bezit – liefdevol. Wanneer je kat je likt of tegen je aan wrijft, bevestigt dit opnieuw dat je belangrijk voor hem bent. Hij wil graag dat alle andere katten dit weten. 

Omdat ze iets interessants proeven

Een andere reden waarom je kat je likt kan zijn dat hij iets interessants ruikt. Heb je iets op je arm gemorst? Wees dan niet verrast als je kat naast je staat ​​om een klein ​​voorproefje te nemen.

Soms is het echter niet nodig om iets gemorst te hebben. Katten vinden het misschien leuk om het zout te likken dat zich op je huid ophoopt.

Hoewel dit soort gedrag volkomen normaal is, kan dit tot problemen in huis leiden als je meer dan één kat of huisdier hebt. Pas dus op voor territoriaal gedrag.

Omdat ze gestrest of angstig zijn

Een andere reden waarom je kat je kan likken is omdat ze gestrest of angstig zijn. Het is heel gebruikelijk dat katten en andere dieren dingen overmatig beginnen te likken als ze gestrest zijn. Dit kan onder meer het likken van jou zijn; als je denkt dat dit het geval is, is het misschien het beste om je plaatselijke dierenarts te bezoeken. Als je denkt dat iets ervoor heeft gezorgd dat je kat gestrest is, probeer dan de oorzaak van zijn stress te achterhalen. In sommige gevallen kun je zelf deze oorzaak verwijderen.

Hoe stop je een kat die je likt?

Terwijl de meesten van ons genieten van af en toe een likje van onze katten, kan het teveel worden als je kat het de hele tijd doet. Vooral als je kat dit buitensporig en op dezelfde plek doet. Veel katteneigenaren willen hun katten ontmoedigen om ze te likken zonder ze weg te duwen of ze het gevoel te geven dat ze niet gewenst of gewaardeerd worden. Om te voorkomen dat je kat zich zo voelt, is afleiding de beste manier om een ​​kat aan te moedigen om te stoppen met likken.

Speel met je kat

De eerste afleidingsmethode die we aanbevelen is spelen met je kat. Dit geeft je kat nog steeds het gevoel dat je hem wilt, omdat je met hem communiceert en tijd met hem doorbrengt. Kattenspeelgoed zoals toverstokken en ballen zorgen voor een goede afleiding.

Leid hem af met voedsel

Een andere afleidingstechniek die je zou kunnen gebruiken is voedsel. Je kat afleiden met een smakelijke traktatie is een goede manier om hem aan te moedigen om te stoppen met likken. Het is echter aan te raden om eerst met ze te spelen. Reden hiervoor is dat te veel traktaties niet goed zijn voor hun gezondheid. Ze moeten altijd deel uitmaken van hun dagelijkse hoeveelheid voedsel. Het kan je kat ook leren dat het likken aan jou betekent dat hij een traktatie krijgt. Dit moedigt hem alleen maar aan om je meer te likken!

Recent Posts