“Waarom niest mijn kat?” Kan een vraag zijn die je jezelf in het verleden hebt gesteld. Hoewel het af en toe niezen van je kat volkomen normaal is en geen reden tot bezorgdheid is, kan regelmatig niezen je aandacht trekken.
Als je kat niest kan dit verschillende redenen hebben. Meestal hoef je je hier geen zorgen over te maken, echter kan het één van de symptomen zijn van een onderliggend gezondheidsprobleem. Dit zijn de veel voorkomende redenen:
- Irritatie in de neus
- Luchtweginfectie
- Chemische irriterende stoffen
- Vreemd voorwerp(bijv. grasspriet) in de neus
- Tandziekten
- Intranasale vaccinaties
Lees verder om te lezen bij welke symptomen je naar de dierenarts moet, en hoe je thuis je kat kan verzorgen.
Wat is niezen?
Niezen is een explosieve verdrijving van lucht uit de mond en neus. Soms gaat dit gepaard met een stortbui van vloeistoffen. Voor zowel mensen als katten, is niezen een normale reactie op irritatie in de neusholtes.
Door te niezen verwijdert het lichaam het irriterende middel uit de neus. Wat eruit komt kan doorzichtig zijn of kan met bloed gekleurd zijn. Indien een infectie aanwezig is kan het zelfs geel of groen zijn.
Waarom niest een kat?
Als je kat niest kan dit verschillende redenen hebben. Meestal hoef je je hier geen zorgen over te maken, echter kan het een symptoom zijn van een onderliggend gezondheidsprobleem.
Irritatie in de neus
Af en toe niezen bij een kat is normaal en geen echte reden voor alarm. Katten niezen namelijk veel, en wanneer je kat willekeurig niest, is het meestal omdat ze een beetje pluis in hun neus hebben. Als je kat zo nu en dan niest en verder actief en gezond is, is er waarschijnlijk niets aan de hand.
Als je kat echter overmatig niest (meer dan slechts een paar keer per dag of meer dan een paar dagen achter elkaar) kan er meer aan de hand zijn.
Luchtweginfectie
De meest voorkomende oorzaak van persistent niezen bij katten is een infectie van de bovenste luchtwegen. Dit is meestal te wijten aan virale infecties(virus-infecties) zoals:
- Katten herpesvirus
- Katten calicivirus
Beide virussen zijn besmettelijk tussen katten maar kunnen gelukkig niet overgedragen worden aan mensen. Stress kan vaak de tekenen van infectie verergeren of de overdracht tussen katten vergroten. Deze infecties vaker voor bij jonge katten, vooral bij katten die uit dierenasielen komen.
Veel van deze infecties kunnen worden voorkomen met vroege en volledige vaccinaties. De behandeling is gericht op het beheersen van de symptomen terwijl je kat de infectie bestrijdt. Virale infecties kunnen soms leiden tot secundaire bacteriële infecties die met antibiotica kunnen worden behandeld.
Chemische irriterende stoffen
Anders dan bij mensen zijn allergieën geen veel voorkomende oorzaak van niezen bij katten. Echter als je kat iets inhaleert dat irriteert, kan hij niezen. Potentiële irriterende stoffen zijn:
- Tabaksrook
- Stoffige kattenbakvulling
- Parfum
- Reinigingssprays
- Schimmels
- Pollen
- Rook van bijvoorbeeld kaarsen.
Let goed op voor de timing van eventuele niezen om te zien of je de oorzaak kunt achterhalen. Is je kat aan het niezen terwijl je het huis aan het schoonmaken bent of net nadat je het kattenbakvulling hebt verwisseld? Dan is de kans groot dat hij niest door de irriterende stoffen.
Vreemd voorwerp
Grassprieten of andere vreemde voorwerpen kunnen bij je kat in de neus of in de neus-keelholte terecht komen. Daar kunnen ze een ontsteking veroorzaken. Deze klachten beginnen meestal zeer plotseling.
Als het voorwerp niet wordt verwijderd, kunnen de klachten maanden of langer aanhouden. Katten die dit hebben stinken vaak uit hun mond of neus. Na het verwijderen van het vreemde voorwerp geneest de kat binnen enkele dagen volledig.
Tandziekten
Tandziekten kunnen ook niezen veroorzaken, met name bij wortelinfecties. Infecties van de katachtige tand kan zorgen dat bacteriën in de neusholten van je kat komt met als resultaat een ontsteking en niezen.
Intranasale vaccinaties
Intranasale vaccinaties worden via de neus ingebracht. Deze vechten tegen luchtweginfecties en veroorzaken vaak een paar dagen niezen nadat ze zijn toegediend. Het niezen duurt meestal maar een paar dagen en verdwijnt vanzelf, zonder behandeling.
Wanneer moet ik met mijn kat naar de dierenarts?
Als het niezen veelvuldig wordt of als je kat onderstaande symptomen heeft moet je een afspraak maken met je dierenarts:
- Oogafscheiding, zwelling of zweren
- Overmatige neusafscheiding, soms geel of groen van kleur (soms een teken van een bacteriële infectie)
- Vermoeidheid of depressie
- Koorts
- Kwijlen
- Verminderde eetlust of gewichtsverlies
- Vergrote lymfeklieren
- Piepende ademhaling of hoesten
- Slechte vachtconditie
- Problemen met ademhalen
- Diarree
De meeste oorzaken worden gemakkelijk behandeld en je kat zou zich spoedig veel beter moeten voelen.
Wat kan ik doen als mijn kat niest?
Zorg ervoor dat je kat regelmatig wordt gevaccineerd tegen herpesvirus en calicivirus om deze virale infecties te helpen voorkomen. Als je kat slechts af en toe niest en verder gezond is, houd hem dan een paar dagen in de gaten en probeer te achterhalen of er een patroon is wanneer hij niest.
Een kat met een luchtweginfectie verzorgen
Zodra je kat thuiskomt van de dierenarts, ga je door met medicatie of andere therapieën zoals voorgeschreven door je dierenarts. Hier zijn een paar andere dingen die je kunt doen om je kat te helpen zich beter te voelen:
- Houd hun ogen en neus vrij van ontlading met een zachte doek of papieren handdoek bevochtigd met warm water. Het gebruik van een verdamper die warme, vochtige lucht produceert (of de kat in een stomende badkamer plaatsen) helpt de neusholtes leeg te maken, wat kan helpen wat ongemak te verlichten.
- Zorg ervoor dat je kat eet. Katten die zelfs gedurende een korte periode zonder voedsel gaan, lopen het risico hepatische lipidose(leververvetting) te ontwikkelen, een ziekte die fataal kan zijn. Bied verwarmde kattenvoeding in blik of babyvoeding op basis van vlees aan om je kat aan te moedigen te eten.
- Zorg voor voldoende vers water om te drinken.
- Geef je kat geen medicatie zonder je dierenarts te raadplegen, omdat veel medicijnen voor mensen giftig zijn voor katten.
- Als je kat niet geïnteresseerd is in voedsel of bijzonder ernstige symptomen heeft, breng hem dan terug naar de dierenarts. Katten die zijn geïnfecteerd met katachtig herpesvirus of calicivirus kunnen af en toe hun symptomen terugkrijgen.