Waarom snurkt mijn kat? En moet ik me zorgen maken?


kat slapen snurken

We weten allemaal dat onze katachtige vrienden graag slapen. Ze zullen in slaap vallen waar en wanneer ze maar kunnen. Soms kun je je kat horen snurken terwijl hij slaapt, maar waarom snurkt je kat? En moet je je daar zorgen over maken?

Redenen voor een snurkende kat kunnen zijn dat hij in een vreemde positie ligt, hij overgewicht heeft of een bepaald ras is (bijv. Perzische kat). Hier hoef je je geen zorgen over te maken!

Het kan wel zorgelijk zijn indien het snurken gepaard gaat met één van de volgende symptomen:

  • Verminderde eetlust/lusteloosheid
  • Moeite met ademhalen (ademhalingsproblemen)
  • Afscheiding uit ogen/neus

Waarom snurken katten?

Net als hun menselijke eigenaren hebben katten slaapcycli. Als je ze ziet trillen, bijvoorbeeld hun voeten, of hun gezichtsspieren trekken, dan bevinden ze zich in de REM slaap fase(Rapid eye movement). Katten hebben ook een diepere, niet-REM slaapfase waarin ze volledig ontspannen zijn. Dit is wanneer je ze zult horen snurken.

Als je je katachtige vriend af en toe hoort snurken, is het waarschijnlijk niets om je zorgen over te maken. Ook, als je kat altijd heeft gesnurkt en je geen andere tekenen van ziekte heeft, is het ook hoogstwaarschijnlijk geen medische probleem.

Er zijn een paar redenen waarom je kat snurkt, zoals:

  • Je kat slaapt misschien in een vreemde positie, zoals ze zo vaak doen, wat tijdelijk snurken kan veroorzaken.
  • Je kat is te zwaar, wat druk zet op hun neusholtes en ervoor zorgt dat ze snurken.
  • Je kat is een brachycefaal ras, bijvoorbeeld een Perzische kat. De verkorte neuspassage en langwerpige gehemelte, als gevolg van hun fokkerij, kunnen leiden tot luidruchtig slapen.

Wanneer moet ik me zorgen maken over het snurken van mijn kat?

Er zijn enkele symptomen die gepaard gaan met snurken die reden tot zorg kunnen zijn. Als je huisdier een van de volgende problemen ervaart en je je zorgen maakt over zijn gezondheid, is het altijd het beste om een ​​controle met je dierenarts te plannen.

Verminderde eetlust / lusteloosheid

Een verminderde eetlust of zich lusteloos voelen zijn het meest voorkomende symptoom dat je kat niet gelukkig is en moet altijd door je dierenarts worden onderzocht.

Ademhalingprobleem

Snel snuiven van lucht, hoesten of ademen met hun mond open (hijgen) – dit zijn allemaal tekenen van een ademhalingsprobleem wat het snurken kan veroorzaken / verergeren. Ook is het zitten met een uitgestrekte nek en snel ademen een teken van moeizame ademhaling. Indien dit voorkomt moet je onmiddellijk je dierenarts raadplegen.

Afscheiding uit ogen/neus

Afscheiding uit de ogen of neus, of zweren in de neus zijn symptomen wat kan betekenen dat je kat snurkt vanwege slijm in de neusholte als gevolg van een luchtweginfectie.

Conclusie

waarom snurkt kat

Voor het grootste deel zou het horen snurken van je kat tijdens het slapen geen groot probleem moeten zijn en het kan zelfs best schattig zijn. Vooral als je kat lekker bij jou op schoot slaapt! Als je je ogen openhoudt voor de bovenstaande symptomen en de eetgewoonten van je kat in de gaten houdt, kun je ervoor zorgen dat je een gelukkig en gezonde kat hebt.

Recent Posts