Waarom staart mijn kat naar mij?


Kat staren

Word je ooit wakker en zie je je kat op je borst liggen, recht in je ogen staren? Of misschien voel je die groene ogen een gat in je rug boren terwijl je op je computer werkt? De kans is groot dat je dacht; Waarom staart mijn kat naar mij?

Waarschijnlijk heb je gelezen dat direct oogcontact in de kattenwereld als een bedreiging wordt beschouwd, dus je vraagt ​​je misschien af: “Wat heb ik gedaan?”

Het antwoord op de vraag; Waarom staart mijn kat naar mij? is het volgende: Dit kan verschillende redenen hebben. Er zijn verschillende scenario’s waarbij katten naar je kunnen staren, het belangrijkste waar je op moet letten is de lichaamstaal. Lees verder om de te zien wanneer je kat blij, boos of bang is.

Beoordeel de lichaamstaal van je kat

Het belangrijkste waar je op moet letten is de lichaamstaal van je kat. Ogen kunnen het venster naar de ziel zijn, maar voordat je je te veel zorgen maakt onthoud dan dat kattencommunicatie meer is dan alleen oogcontact. De eerste stap is het lezen van zijn lichaamstaal – helemaal van zijn ogen tot het puntje van zijn staart.

Blije kat

Als je merkt dat je kat naar je staart, staat hij dan hoog met een stijve houding met zijn staart naar beneden? De manier waarop je kat zichzelf stelt, kan veel zeggen over hoe ze zich voelen.

Twee verschillende lichaamshoudingen vergezeld met een starende blik bieden twee verschillende verhalen. In het geval dat je kat naar je staart, langzaam knipperend terwijl hij centimeters van je gezicht verwijderd is, is dit kattengedrag eigenlijk een teken van genegenheid.

Knipperen is een vriendelijk gebaar, dus we kunnen er vanuit gaan dat je kat, in combinatie met losse ontspannen lichaamstaal, je vertelt dat hij dicht bij je wil zijn en tijd met je wil doorbrengen.

Of dit kan ook zijn manier zijn om je wakker te maken. Of hij nu meteen zijn ontbijt wil of wil dat je opstaat en hem gezelschap geeft, deze lichaamstaal is vriendelijk en betekent dat hij gewoon je aandacht wil.

Tip: Deze roller om katten haar te verwijderen werkt goed en haalt eenvoudig alle katten haren van je kleding, ik gebruik hem zelf ook!

Boze kat

Een losse, ontspannen lichaamstaal wordt niet gezien bij katten die op het punt staan ​​aan te vallen. Een kat die overstuur is, vertoont veelbetekenende tekenen, zoals verwijding van de pupillen, naar de zijkant gekeerde oren, een stijver lichaam en een geagiteerde staart die heen en weer zwiept.

Die lichaamstaal is, naast direct oogcontact, absoluut een potentiële bedreiging en een signaal dat je kat wat ruimte nodig heeft. In dit geval is het het beste om je ogen af ​​te wenden, je kat af te leiden en zijn aandacht te richten op een andere activiteit om wat ruimte toe te voegen tussen jou en je kat.

Je kunt een licht kloppend geluid maken op je bureau of een verfrommeld stuk papier of een pen in de kamer gooien die je kat kan achtervolgen.

Een andere optie is om langzaam je ogen dicht te knijpen en weer te openen. Voor de kat is dit een duidelijk signaal dat je geen kwaad in de zin hebt. Als je dit een aantal keren achter elkaar doet, zie je dat de kat naar jou gaat knipogen en misschien zelfs ontspant. Bij agressieve katten kun je het gedrag soms op deze manier doorbreken.

Of je kat nu wel of niet aan het spelen is, het helpt oogcontact te verbreken en spanning onschadelijk te maken. Wanneer je kat rustiger overkomt, ga dan een activiteit doen met hem doen die hij echt leuk vindt. Zoals het najagen van een hengel of ander soort speelgoed. Of leer je kat op muizen te jagen!

Bange kat

Stel je kat is bang, dan kun je dit zien aan zijn lichaamshouding. Indicaties van een bange kat zijn:

  • Hij staart naar je en hij is gehurkt met zijn staart onder zijn lichaam.
  • Hij heeft zich verstopt achter een meubelstuk.

Het kan zijn dat je je kat onbewust bang hebt gemaakt. Zoals het springen en juichen wanneer je voetbalteam scoorde of je liet per ongeluk iets vallen. Soms kan het zelfs een geluid zijn dat je kat buiten je huis hoorde.

Kat bang staren

In gedachten houdt hij het gevaar in de gaten. Hij zal staren naar degene die het dichtst in de buurt is, die het hardste geluid maakte of degene die rond beweegt. Dit zou een goed moment zijn om een ​​paar diepe meditatieve ademhalingen te nemen om jezelf te kalmeren.

Op dit moment is het verstandig om een goede afstand aan te houden om je kat niet verder te laten schrikken. Je kan een aantal smakelijke kattenkoekjes pakken en deze naar je kat gooien om hem af te leiden.

Als hij een grote fan is van zijn lekkernijen, zou het echt moeilijk voor hem zijn om angstig te blijven. Hij zal zijn favoriete lekkernijen op te eten en niet meer bang zijn. Ook kun je proberen die lekkernijen in een interactieve speelgoed-  of voederbak voor katten te plaatsen. Werken voor zijn traktaties zal helpen zijn gedachten af ​​te leiden van wat hem eerder bang had gemaakt.

Hoe katten leren je aandacht te trekken

Katten kunnen heel slim zijn als het gaat om het leren van manieren om de aandacht van hun eigenaar te trekken. Van het regelrechte vocaliseren tot de subtielere katten staart, katten zijn geen vreemden als het gaat om te zeggen: “Hé! Kijk me aan.”

Veel mensen praten met hun katten en gaan ze meer aaien als hun kat ze aanstaart. Dat kan een manier van staren zijn waarop de kat aangeeft dat ze met je willen omgaan.

Kat staart naar iemand

Sommige katten hebben geleerd, net als sommige honden, voor hun eigenaars te gaan zitten en te staren zodat hun eigenaars hen te eten geven of met hun gaan spelen.

Conclusie

Staren is misschien onbeleefd in de menselijke samenleving, maar in de dierenwereld brengt het veel verschillende boodschappen over. Leer wat je kat tegen je te zeggen heeft om je band met je kat te versterken!

Recent Posts