Waarom steken katten hun tong uit?


Kat steekt tong uit mond

Waarom steken katten hun tong uit? En moet je je hier zorgen om maken? 

Waarom een kat zijn tong uit steekt kan meerdere redenen hebben. Dit zijn de redenen waar je geen zorgen over hoeft te maken:

  • Vastzittend voedsel op de tong
  • Flemen reactie (oppikken van geuren)
  • Een ontspannen kaak tijdens het slapen

Een kat die zijn tong uit steekt kan echter ook minder onschuldig zijn:

  • Gebit- of mondaandoening
  • Oververhitting
  • Vergiftiging
  • Luchtweginfectie
  • Bewegingsziekte (bv. tijdens een autorit)

Katten hebben allerlei leuke en bijzondere gedragingen. Maar ik denk dat het zien van het kleine roze puntje van de tong van een kat een van de schattigste en meest bijzondere is. Vooral als ze gewoon de ruimte in lijkt te staren.

Laten we eerst de tong van de kat eens nader bekijken.

De tong van je kat

De tong van je kat is het perfecte hulpmiddel om te helpen bij het eten, verzorgen en handhaven van de algemene gezondheid.

In tegenstelling tot jouw tong die relatief glad is, is de tong van je kat bedekt met kleine weerhaken die papillen worden genoemd. Dit zijn naar achter gerichte staafjes om haar en stukjes voedsel te strikken.

Als je ooit door je kat bent gelikt, ken je het gevoel van hun ruwe, droge tong. Dit komt omdat de stekels bedekt zijn met keratine – dezelfde stof waarvan je nagels zijn gemaakt.

Katten zijn met name bezig met verzorging, omdat in het wild elk spoor van geur uit hun voedsel een uitnodiging is voor andere roofdieren.

Tijdens het verzorgen verzamelen de papillen alle stukjes voedsel en losse haren. Zodra iets zoals een beetje voedsel of haar op de weerhaken zit, is het moeilijk voor een kat om het uit zijn mond te bevrijden.

Kat steekt tong uit mond

Waarom steken katten hun tong uit?

Denk aan wanneer je een haar in je mond krijgt. Je kunt je lippen (of je handen) gebruiken om het te verwijderen, maar de poten van een kat helpen niet veel op deze afdeling.

Vastzittend voedsel op de tong

De tong van een kat is ontworpen om voedsel en haar terug in de mond te trekken. De tong laat een kat niets uit spugen. Ze kunnen alleen slikken en daarom krijgen ze haarballen.

Tip: Deze borstel werkt perfect om de haren van je kat weg te halen! Dat kan haarballen voorkomen, ik gebruik hem zelf ook!

Als je kat probeert iets onvergankelijks of ongemakkelijks uit zijn mond los te maken, zie je hem misschien zijn tong in en uit duwen.

Maar waarom steken katten soms zonder reden hun tong uit?

Kat steekt willekeurig zijn tong uit

Je kat stopt midden in wat ze doet en staart in de ruimte. Haar tong steekt uit en misschien heeft ze een grimas op haar gezicht.

Dit duurt meestal maar een paar seconden en lijkt de kat helemaal niet te doen schrikken. Als het dan allemaal voorbij is, vergeet ze de tong er weer in te trekken.

Flemen reactie

Er is eigenlijk een goede wetenschappelijke verklaring voor dit malle gedrag en het heet de Flemen-reactie. Het maakt deel uit van sociaal gedrag bij veel dieren en wordt gebruikt om chemische signalen op te vangen.

De Flemen-reactie gebeurt wanneer je kat ergens nieuwsgierig naar is – ze is bezig een interessante geur te analyseren die ze heeft opgepikt. De geur wordt verzameld in de mond en de tong wikkelt het op in een speciaal orgel genaamd het Jacobs orgaan.

Deze actie wordt in de natuur meestal gebruikt voor het oppakken van feromonen (geslachtshormonen) van andere katten. Maar katten zullen het ook gebruiken voor andere interessante geuren – zoals je vuile kleren.

Wetenschappers geloven dat deze chemische signalen zelfs een rol spelen bij het helpen van katten om zich veilig te voelen in hun omgeving.

Kat slaapt met tong uit zijn mond

Je kat slaapt gemiddeld tussen de 16-20 uur per dag, en de kans is groot dat je kat graag bij jou slaapt. Nu kan het voorkomen dat je kat tijdens het slapen zijn tong uit zijn mond heeft, maar waarom doet je kat dat?

Een ontspannen kaak

Wanneer je kat volledig ontspannen is, kan hij zijn kaak net genoeg losmaken zodat een klein puntje van de tong uitsteekt.

Op dezelfde manier dat je kat misschien willekeurige spiertrekkingen maakt terwijl hij slaapt, kan ook zijn kleine tongetje uit zijn mond vallen.

Tip: Dit dekentje is ideaal voor je kat om op te slapen, ik heb hem zelf ook en hij bevalt erg goed!

Je kat kan je ook een traktatie met de tong geven als hij ontspant terwijl je hem aait. Een ontspannen kat die zijn tong uitsteekt is volkomen normaal en niets om je zorgen over te maken. 

Waarom steken katten hun tong uit en kwijlen?

Sommige katten zijn dwangmatige likkers en hebben altijd hun tong uit hun mond. Ze likken andere katten, je arm, zijn speelgoed en ga zo maar door. En ze kunnen dan gaan kwijlen.

Als ze gezond zijn hoef je je geen zorgen te maken over het kwijlen. Katten produceren speeksel en, als ze veel likken, kan het speeksel uit hun mond lopen als kwijl.

Een beetje kwijlen is geen probleem, maar laten we eens kijken wanneer je je zorgen moet maken over wanneer katten hun tong uitsteken.

Waarom steken katten hun tong herhaaldelijk uit?

Wanneer uw kat zijn tong herhaaldelijk uitsteekt, probeert hij mogelijk een slechte smaak of voedsel dat hem dwars zit uit zijn mond te krijgen.

Hoewel het normaal is dat een kat probeert iets onaangenaams of pijnlijks uit zijn mond te krijgen, is het niet normaal dat dat langer dan een minuut of twee duurt.

Gebit- of mondaandoening

Als je dit gedrag ziet, controleer dan op zweren of iets dat vastzit in de mond of tanden van de kat. Een kitten kan zelfs zo handelen terwijl hij een melktand probeert los te maken. Als de mond geen laesies(beschadiging van het weefsel) of blokkades vertoont, zou dit gedrag niet moeten doorgaan.

Met name bij oudere katten kan het herhaaldelijk in en uit darten van de tong of het onvermogen om de tong in de mond te houden een teken van dementie zijn. Dit moet worden besproken met de dierenarts van uw kat.

Parodontitis

Parodontitis is een veel voorkomende oorzaak voor het kwijlen en een hangende tong van katten.

Katten krijgen tandplak op hun tanden net als wij. Uiteindelijk verhardt de tandplak en veroorzaakt ontsteking van het tandvlees en ophoping van bacteriën (gingivitis).

De volgende fase is schade aan het tandweefsel (parodontitis). Zodra de bacteriën in de wortel van de tand komen, ontwikkelt zich een tandabces. Naast tandbederf kan een kat ook een afgebroken tand hebben.

Al deze aandoeningen leiden tot pijnlijke ontstekingen in de mond van je kat. Wanneer het ongemakkelijk is voor je kat om zijn mond te sluiten, kan hij zijn tong laten hangen en kwijlen.

Stomatitis

Je zult dezelfde reactie zien als een kat stomatitis ontwikkelt. Met deze aandoening heeft een kat ontsteking en zweren in het zachte weefsel van zijn mond(tandvlees, tong, wangen en de achterkant van de mond).

Symptomen van stomatitis zijn onder meer overmatig kwijlen, onvermogen om schoon te maken of te eten, onvermogen om de mond te sluiten en hijgen met hangende tong.

Als je vermoedt dat de tong van je kat uitsteekt vanwege problemen in zijn mond of tanden, is het tijd om je dierenarts te bezoeken.

Deze aandoeningen kunnen voorkomen worden door te zorgen voor de tandgezondheid van je katachtige vriend.

Om de tandgezondheid bevorderen, kunt je overschakelen naar speciaal samengesteld droogvoer dat is ontworpen om tandplak en tandsteen te verminderen.

Een andere reden waarom katten hun tong uitsteken is oververhitting.

Waarom steken katten hun tong uit op warme dagen?

Katten koelen voornamelijk af ​​door hun voetkussens. Katten koelen niet echt af middels hun tong, maar ze gaan wel hijgen.

Oververhitting

Hijgen met hun tong uit is geen effectieve manier van temperatuurregeling voor katten. De normale lichaamstemperatuur van een kat is 38-39 graden Celsius. Wanneer een kat meer dan 40 graden Celsius is lopen ze het risico op oververhitting.

Katten met oververhitting zullen hijgen met hun tong uit en worden rusteloos. Later kwijlen ze veel, verliezen hun evenwicht, braken en kunnen ze instorten.

Oververhitting is een ernstig noodgeval omdat het algemeen orgaan falen kan veroorzaken. Je moet je kat geleidelijk afkoelen en hem zo snel mogelijk naar de dierenarts brengen.

Laat je kat nooit in een auto – zelfs als het geen erg warme dag is. Zorg ervoor dat je kat altijd toegang heeft tot schaduw en voldoende vers water.

Een geweldige manier om onwillige katten te laten drinken is met een kattenfontein.

Waarom steken katten hun tong uit tijdens het reizen?

Net als bij mensen kunnen katten bewegingsziekte ervaren. Als je kat een autorit maakt, kun je hem betrappen terwijl hij zijn tong uitsteekt, kwijlend en hijgend.

Bewegingsziekte

De redenen voor bewegingsziekte bij katten kunnen angst voor de onbekende omgeving zijn, een onbalans in het binnenoor waardoor je kat duizelig wordt wanneer de auto in beweging is, of zelfs een verontrustende herinnering aan een slechte ervaring in het verleden.

Het kwijlen en hijgen moet verdwijnen als je kattenvriend uit het voertuig is en weer thuis is.

Kat steekt tong uit – Symptoom van vergiftiging

Katten die in contact komen met pesticiden, huishoudelijke schoonmaakmiddelen of vergiftigde prooidieren zijn vatbaar voor vergiftiging. 

Vergiftiging

Er zijn veel symptomen geassocieerd met een kat die wordt vergiftigd. Je kat kan bijvoorbeeld overdreven kwijlen en zijn tong uitsteken om de mond van de irriterende stof te verwijderen.

Als je weet dat je kat vergif is tegengekomen of andere vergiftigingsverschijnselen vertoont zoals braken, duizeligheid of ademhalingsproblemen, raadpleeg dan onmiddellijk je dierenarts.

Katten steken hun tong uit vanwege luchtweginfectie

Je kat is ook vatbaar voor infecties van de neus, keel en sinussen, waardoor hij overmatig kan kwijlen en zijn tong uitsteekt. Vooral als hij moeite heeft met ademhalen, zal zijn tong kwispelen terwijl hij probeert adem te halen.

Als je een luchtweginfectie vermoedt, let dan op andere tekenen zoals koorts, tranende ogen, kortademigheid, slechte balans of gebrek aan interesse in eten en verzorging.

Ga naar je dierenarts als je denkt dat je kat een infectie heeft.

Waarom steken katten hun tong uit? – Conclusies

Heb je een kat die zijn tong uitsteekt?

De tong van je kat is ontworpen om voedsel en haar vast te houden, waardoor hij heel moeilijk zijn mond kan ontdoen van onaangename dingen.

Katten zijn gevoelig voor gebit- en mondaandoeningen, oververhitting, vergiftiging, bewegingsziekte en andere ziekten en infecties waardoor ze hun tong kunnen uitsteken.

Je kat steekt zo nu en dan haar tong uit en dat is heel normaal. Het biedt een goede gelegenheid voor een schattige foto op social media.

Een tong die een tijdje uitsteekt met overmatig kwijlen, of het onvermogen om de tong op de juiste manier in te trekken, moet worden besproken met een dierenarts.

Tip: Deze roller om katten haar te verwijderen werkt goed en haalt eenvoudig alle katten haren van je kleding, ik gebruik hem zelf ook!

Recent Posts