Waarom valt mijn kat mij aan? En wat moet ik dan doen?


Kat valt mij aan

Je zit op de bank en aait je spinnende kat net zoals je op veel eerdere rustige avonden hebt gedaan. Hij draait zich op zijn zij terwijl je over zijn buik wrijft en hij doet tevreden zijn pootjes omhoog. Dan, voor je weet wat er is gebeurd, bijt hij in je hand en krabt hij je! Hoe kan dat? Waarom valt je kat je aan?

Je kat kan je plotseling aanvallen om de volgende redenen, deze redenen veroorzaken agressie bij je kat:

  • Agressie door angst
  • Agressie door pijn
  • Speel agressie
  • Agressie door overstimulatie
  • Territoriale agressie
  • Status / Dominantie agressie
  • Redirectie agressie

Helaas is agressie niet ongewoon bij katten; in feite is het de tweede meest voorkomende reden voor een bezoek aan een gedragstherapeut. Plotselinge agressie bij katten is een eng en frustrerend probleem voor veel eigenaren. Vaak zijn ze bang voor de onvoorspelbare aard van hun kat en voor de fysieke schade die hij kan veroorzaken als hij je aanvalt. Naast het pijnlijke karakter van kattenbeten en krassen, kunnen ze ook ziekten overdragen zoals de kattenkrabziekte of ernstige bacteriële infectie. 

Hoe ziet agressie bij katten eruit?

Hoewel baasjes vaak denken dat een kat vanuit het niets aanvalt, vertonen katten vaak subtiele veranderingen in lichaamshouding voordat ze daadwerkelijke een agressieve actie uithalen. De lichaamshouding kan een aanwijzing zijn voor het bepalen van de oorzaak van het agressieve gedrag. Ook kan dit een broodnodige waarschuwing zijn voor toekomstige aanvallen.

Defensieve lichaamshouding

Defensieve houdingen zijn bedoeld om een ​​kat kleiner te doen lijken en zichzelf op een beschermende manier te positioneren. Deze houdingen kunnen zijn:

  • Sissen
  • Gehurkt
  • Afgeplatte oren
  • Naar je uithalen
  • Verscholen hoofd
  • Wegdraaien van de persoon
  • Recht overeind staande haren

Een defensieve kat ervaart vaak angst of bezorgdheid over een situatie die je misschien niet eens doorhebt. Je kunt op angst gebaseerde agressie ontvangen, zelfs als jij niet degene bent die de angst veroorzaakt.

Aanvallende lichaamshouding

Aanvallende houdingen laten een kat er groot en intimiderend uitzien. Deze houdingen zijn onder meer: ​​

  • Stijve benen
  • Stijve staart
  • Recht overeind staande haren
  • Naar je toe bewegend
  • Starend naar jou
  • Rechtopstaande oren
  • Grommen

In deze gevallen wil je voorkomen dat je in contact komt met een kat die deze houdingen vertoont, omdat hij op het punt staan ​​door te gaan naar de echte gevaarlijke bewegingen. Een kat in aanvalsmodus kan met verrassende snelheid en agressie bewegen en ernstige schade toebrengen in een zeer snelle periode wanneer hij zijn tanden en alle vier de poten gebruikt.

Wat veroorzaakt plotselinge agressie bij je kat?

Kat agressie heeft een aantal categorieën. Het achterhalen van de geschiedenis over waar de kat zich bevond en wat er gebeurde vlak voordat het agressieve gedrag begon, is een belangrijk onderdeel bij het bepalen van de oorzaak.

Agressie door angst

Angst agressie wordt veroorzaakt door een kat die een dreiging ziet die hij niet kan ontsnappen. Dit kan een aangeleerd gedrag zijn dat is gebaseerd op ervaringen uit het verleden, en je weet misschien niet helemaal zeker waar je kat bang voor is.

Tip: Deze roller om katten haar te verwijderen werkt goed en haalt eenvoudig alle katten haren van je kleding, ik gebruik hem zelf ook!

Agressie door pijn

Agressie met een medische oorsprong is ook gebruikelijk. Pijn is de meest voorkomende medische oorzaak voor plotselinge agressie, vooral bij oudere katten of bij katten die altijd een rustig temperament hebben gehad. Artritis, tandziekten, trauma en infecties zijn slechts enkele van de aandoeningen die pijn en daaropvolgende agressie kunnen veroorzaken. Meestal gebeurd dit wanneer een kat wordt aangeraakt of denkt dat hij mogelijk wordt aangeraakt in een pijnlijk gebied. 

Speel agressie

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, kan speel agressie bij een kat van elke leeftijd optreden. Speel agressie bij katten omvat bijten en krabben, evenals stalken en aanvallen van mensen en in het algemeen behandelen van mensen als een kat een prooi of een andere kat zou behandelen. Speel agressieve katten zijn meestal jong en zeer actief, echter oudere katten kunnen ook speels agressief zijn. Deze katten zijn meestal zeer energieke katten die zich snel vervelen en een korte aandachtsspanne hebben.

Agressie door overstimulatie

Door aaien veroorzaakte agressie, het type dat in de eerste alinea wordt beschreven, treedt op wanneer een kat die graag geaaid wordt plotseling van gedachten verandert. Dit komt doordat je kat te veel gestimuleerd wordt. Door de herhalende aai beweging veranderd dit in de loop van de tijd van aangenaam naar irriterend.

Territoriale agressie

Territoriale agressie vindt plaats wanneer een kat het gevoel heeft dat een indringer inbreuk maakt op zijn territorium. Hoewel vaak gericht op andere katten, kunnen mensen en andere dieren ook het onderwerp van de agressie zijn. Het introduceren van een nieuw huisdier of nieuw persoon in het huis, een recente verhuizing of nieuwe katten in de buurt kunnen hier oorzaken van zijn.

Status / Dominantie agressie

Status agressie treedt op wanneer een kat het huis probeert te besturen. Katten die grommen wanneer je ze probeert te verplaatsen, deuren blokkeren of je bijten wanneer je op een ander huisdier let, kunnen zich op deze manier voordoen.

Redirectie agressie

“Redirectie” agressie is een van de meest onvoorspelbare en gevaarlijke soorten kat agressie. In deze gevallen bevindt een kat zich in een super opgewonden toestand door een soort externe prikkel: een dier buiten, eekhoorns die voorbij rennen waar hij niet achteraan kan of een beangstigend geluid of geur. Op dat moment loop jij onschuldig voorbij en ontvang je deze opgekropte uitbarsting, schijnbaar uit het niets.

Kat agressie boos

Wat moet ik doen als mijn kat plotselinge agressie ervaart?

De eerste stop wanneer een kat deze agressieve tekenen vertoont zonder duidelijke provocatie, is je dierenarts. Je dierenarts kan je kat onderzoeken en ervoor zorgen dat hij geen medische aandoening heeft die het ongewenste gedrag veroorzaakt. 

Als je kat gezond is, kan je dierenarts je doorverwijzen naar een gedragstherapeut die kan helpen bij het bepalen van de triggers van agressie en de stappen die je thuis kunt nemen om het probleem op te lossen.

In veel gevallen geeft alleen al het zich bewust zijn van de vroege signalen van een kat die op het punt staat in paniek te raken, je de kans om jezelf uit de situatie te verwijderen voordat deze escaleert tot geweld. Hoewel je de oorzaken van de angst niet altijd kunt beheersen, kunnen eigenaren de kat vaak de ruimte geven die hij nodig heeft om te ontspannen zonder iemand te verwonden. Met geduld en goed speurwerk vertonen veel katten snel weer hun goede gedrag.

Recent Posts