Waarom volgt mijn kat mij overal?


kat volgt mij

Als je een trotse katachtige eigenaar bent, heb je je waarschijnlijk afgevraagd waarom je kat je overal volgt. Het is gebruikelijk dat degenen die een goede band met hun kat hebben, merken dat hun beste vriend hen door het hele huis volgt. Vindt je dat je kat je overal in huis volgt, zoals naar het toilet of de keuken?

Kort samengevat volgt je kat je om de volgende redenen:

  • Omdat ze van je houden
  • Voor veiligheid
  • Omdat ze zich vervelen
  • Om hun territorium te markeren
  • Omdat ze hulp nodig hebben
  • Om te spelen

In principe lijkt dit gedrag misschien een beetje vreemd, vooral vanwege de wijdverbreide overtuiging dat katten onafhankelijke wezens zijn die niet van gezelschap houden. Echter wil ik proberen deze mythe te ontkrachten. Blijf lezen om erachter te komen waarom je kat je overal volgt!

Tip: Deze roller om katten haar te verwijderen werkt goed en haalt eenvoudig alle katten haren van je kleding, ik gebruik hem zelf ook!

Katten volgen je omdat ze van je houden!

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, houden katten er echt van om tijd door te brengen met hun menselijke familie. Dit komt omdat mensen hun katten de liefde, genegenheid en verwennerij bieden die ze nodig hebben. In de loop der jaren zijn katten steeds socialer geworden. Ze zijn gaan houden van het gezelschap van hun baasjes

Kat aaien houdt van je

Als je kat je overal volgt, analyseer dan waarom en geniet van de tijd die je samen doorbrengt!

Katten volgen voor de veiligheid

Kittens volgen hun moeders overal. Op deze manier leren ze alles van haar en voelen ze zich tegelijkertijd veel veiliger. Veel eigenaren, zelfs wanneer hun kat een volwassene is, onderhouden een moeder-kindrelatie . Ze omarmen de rol van moeder verzorger door: ze te voeren, hun doos schoon te maken, voor ze te zorgen, hen te motiveren om te spelen en ze veel genegenheid te geven.

Tip: Dit dekentje is ideaal voor je kat om op te slapen, ik heb hem zelf ook en hij bevalt erg goed!

Juist om deze reden is het niet ongewoon dat je kat je naar elke kamer volgt. Omdat ze weg zijn van hun moeder en broers en zussen, heeft een kat een veilige basis nodig om op te leunen. Ze weten dat als ze bij hun verzorgers zijn, ze beschermd zullen worden en aan hun behoeften zal worden voldaan.

Katten volgen omdat ze zich vervelen

Het is heel gebruikelijk dat binnenkatten zich snel vervelen. Dit komt meestal omdat ze binnenshuis niet hun typische jacht- en verkenningsactiviteiten kunnen uitvoeren. Wanneer een kat zich erg verveelt, ben jij degene die voor stimulatie kan zorgen voor je kat.

Ook als je vele uren per dag weg van huis bent, is het zeer waarschijnlijk dat wanneer je terugkeert, je kat je zal volgen als een hond. Hij heeft je gemist. Als je denkt dat je kat verschillende symptomen van een verveelde kat vertoont, aarzel dan niet om hier wat aan te doen en begin er meer tijd aan te besteden.

verveeld kat gapen volgt mij

Katten zijn territoriaal

In de natuur is een deel van de dagelijkse activiteiten van een kat om rond te lopen in het gebied dat ze als hun territorium beschouwen. Zowel om hun geur af te geven en te verspreiden als om mogelijke indringers af te weren. Als je merkt dat je kat voortdurend tegen je meubels wrijft , betekent dit dat je kat patrouilleert en zijn territorium markeert.

In een gesloten huis of appartement kan een kat zijn instinctieve territoriale gewoonten niet uitvoeren zoals in het wild. Maar jouw beweging door het huis kan voor je kat betekenen dat je het gebied markeert. Hierdoor kan je kat besluiten je in deze rol te vergezellen. Katten zijn routinedieren , dus als ze aan deze activiteit gewend zijn geraakt, zal je kat je waarschijnlijk van kamer naar kamer blijven volgen.

Katten volgen om hulp

Wanneer katten zich ongemakkelijk voelen of pijn hebben, verbergen ze zich meestal liever en nemen ze een stille en vijandige houding aan als u ze probeert te benaderen. Sommige katachtigen handelen echter het tegenovergestelde. Als je je afvraagt waarom je kat je miauwend volgt, is dit waarschijnlijk omdat hij bang is of pijn heeft.

Evenzo volgen straatkatten af en toe onbekende mensen, vooral als ze thuis al katten hebben. Vaak zit er iets in je geur dat aangeeft dat je katten hebt. Hiermee wordt aangegeven dat je ze mogelijk helpt en mee neemt. 

Er is ook een mogelijkheid dat ze gewoon wat voedsel, water of een aai willen. Dakloze katten lijden veel op straat, dus als een straatkat je miauwend volgt, zijn ze waarschijnlijk op zoek naar hulp en veiligheid. 

Katten volgen om te spelen

Speeltijd is erg belangrijk voor katten, vooral als het gaat om het achtervolgen en vangen van prooien. Een buitenkat kan op meerdere prooien per dag jagen, niet noodzakelijk alleen voor voedsel, maar ook voor de lol. Dit wordt puur bepaald door hun jagersinstinct.

Natuurlijk verandert deze situatie wanneer je een kat hebt die niet naar buiten mag of kan. Binnenkatten hebben nog steeds de stimulatie nodig die buitenkatten krijgen. Dit instinct houdt niet op, zelfs niet als aan al hun andere behoeften wordt voldaan.

Daarom is het gebruikelijk dat een kat andere prikkels vindt om energie vrij te laten. Zoals katten die op vogels jagen die ze vanuit het raam kunnen zien. Je kat kan je zelfs door het huis volgen en je zelfs uit een hoek stalken en wachten om bijvoorbeeld je benen “aan te vallen”. Door dit gedrag vervullen ze niet alleen hun instinct, maar hebben ze ook plezier met je.

Als je er niet van houdt dat je kat je overal volgt, is het verstandig om verschillend speelgoed te kopen om mee te spelen. 

Recent Posts